Fel avsändare?

I stora braskande annonser i DN, SvD och UNT – och säkert i många andra tidningar som jag inte läst – uppmanar E.ON oss alla att sluta slösa på energi. Det handlar om lysdioder och att inte sätta vardagliga ting i standby-läge. (Du känner säkert igen bilden:)
Det där låter ju behjärtansvärt (och politiskt korrekt), men det som förbryllar mig är att E.ON vänder sig väl inte bara till konkurrenternas kunder – vilket vore förståeligt – utan även till sina egna.
Det är något som inte stämmer!
En affärsrörelse som har som primärt uppdrag att sälja sina produkter går ut med en dyrbar kampanj och uppmanar kunderna till att köpa mindre av deras vara.

För att få klarhet i hur det hänger ihop måste jag gå in på E.ON:s hemsida, och där hittar jag följande: Vi gör allt vi kan … Men. Det finns en sak vi inte kan göra själva. Och det är att minska konsumtionen, som i sin tur styr produktionen. Och det är kilowattimmen som aldrig används som gör den stora skillnaden på lång sikt.
Men det är ju kilowatten som E.ON. tjänar sina pengar på???

Jag förstår, som sagt det vällovliga i att vara miljömedveten, men jag förstår ändå inte.
Budskapet känns inte äkta.
I annonskampanjen kan man till exempel läsa att Istället för att få små knappar att lysa skulle vi kunna värma alla villor i Malmö. Och Göteborg. Och Stockholm.
Det måste handla om ett fasansfullt intäktsbortfall och naturligtvis ställer man sig frågan; vilka skall täcka upp den förlusten. Är det möjligen så att vi skall spara här i Sverige och E.ON kan sälja den sparade kilowatten till Tyskland, eller … ???
Man kan bara spekulera.

/Axel/

Annonser

6 reaktioner på ”Fel avsändare?

 1. Eon gör gällande att standby-funktionen inte behövs. Detta är inte helt sant utan standby-funktionen underlättar faktiskt användningen av apparaterna som har denna funktion. EU har sedan 2008 lagt ett direktiv att en apparat får bara konsumera högst 1W i standby-läge. Detta tillsammans med att den utredning som Eon lutar sig emot är 4,5 år gammal gör att Eons påstående i reklamen är grovt felaktig. Idag beräknas konsumtionen av standby-funktionen var 2,6% av hushållselen och inte 10% som Eon påstår. När EUs direktiv fått full effekt kommer vi att vara ner på 0,86%. Det är självklart att vi skall spara el men då bör vi göra det där det gör mest nytta till exempel genom att släcka en lampa!

  • Hej!
   Sen när blev 4,5 år gamla resultat myter??? Låt vara att E.ON använder sig av ”gamla” siffror, men att kalla det myt är väl lite väl raljerande. Sen är vi ju faktiskt en hel del som fortfarande nöter ut våra elprylar istället för att köpa nytt, nytt, nytt.
   Det skulle vara intressant att höra varifrån siffran 2,6% kommer ifrån. Utvecklingen går ju i rasande takt och tv-apparater med bara ett par år på nacken som var bäst då är nästan dubbelt så elslukande som de bästa idag.

   • En myt är tidlös och kan skapas i samma ögonblick som den uttalas.
    Vad den kommenterande vännen Lars S hämtat sitt material (2;6%) ifrån har jag ingen aning om, men E.ON:s 10% känns mer som en, för ändamålet väl anpassad faktioid – en uppgift som ser ut som ett faktum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s