Övertramp

"En bedragare"?

I dessa dagar då handbolls-VM löper av sin stapel i bl.a. Göteborg så kan det vara skäl att påminnas om hur denna sport utvecklats. Jag skall inte ha några speciella synpunkter på huruvida spelet utvecklats till sportens fromma eller om det är en, som jag upplever det, en allmän förslappning, men jag är nog inte den enda som reagerar över att s.k. övertramp idag verkar passera obemärkt. Men man kan ju försvara med att allt går ju så snabbt idag så att det säkerligen är omöjligt för en domare att hinna med och därför får en sådan liten företeelse som ett övertramp passera.

Paralellen ligger nära till hands då jag sedan kom att lästa ett ledarstick i DN från lördagen den 8 januari. Ledaren kommenterar fallet med det falska brittiska vaccinlarmet och som visar hur illa det kan gå när kontroversiella rön får stort mediegenomslag. Så långt är förstår jag, men så kommer det några meningar där man verkligen kan tala om övertramp. Och fort går det!
Detta vidimeras av skribentens något oreflekterade insikt. Som ursäkt för hur illa det kan gå skriver han : … Det sensationella har automatiskt nyhetsvärde. Någon tid att vänta på utvärderingar finns sällan.
Detta måtte ha genomsyrat ledarskribenten för i ledaren förekommer en passus som förskräcker. Jag saxar: … Att det finns enskilda forskare som ifrågasätter etablerade sanningar tillhör vetenskapens livsluft … Dessa motvallsfigurer i akademin kan vara aparta vetenskapsmän som inte förmått släppa sina käpphästar …Att avvikarna, som i fallet Wakefield, visar sig vara rena bedragare hör till undantagen. Bedrägerier blir dessutom sällan långvariga i vetenskapssamhället, som ju är uppbyggt kring ömsesidig kritik och testbarhet. Nya rön slår inte igenom förrän de upprepats och belagts ett flertal gånger. De banbrytande forskare som lyckas få vetenskapligt stöd för sin sak kan räkna med ett stort erkännande, kanske rentav ett Nobelpris på sikt. Bedragare visas däremot sällan någon nåd.

De läkare och forskare som tidigare gick tobaksindustrins ärenden är i dag svårt komprometterade. Detsamma kan sägas om de så kallade klimatförnekarna eller anhängarna av kallfusion, möjligheten att framställa kärnenergi vid låga temperaturer.
De s.k. klimatförnekarna ??? Bedragare???

Ursäkta en yngling … (nåja, före detta) … men vad menas med begreppet klimatförnekare? Är det en hurtfrisk individ som säger att det finns inte något dåligt väder … det finns bara dåliga kläder … eller är det en sådan som jag som inte vet tillräckligt om de vetenskapliga sammanhangen? Och är jag i så fall en bedragare?

Som tur är är jag inte vetenskapsman, men det hindrar inte att jag reagerade intuitivt när jag läste DN:s ledarstick. Hur kan en ignorant ledarskribent uttrycka sig så förnedrande om seriösa forskare?

Tydligen går det alldeles för fort på DN:s ledaravdelning och någon tid för utvärdering tycks inte finnas innan man sätter ner foten.

/Axel/

P.S. Av purt intresse sökte jag spåra några av de s.k. ”bedragarna” och fann bl.a andra Åke Ortmark. Och det finns fler.En reaktion på ”Övertramp

  1. för om den ledarskribenten hade behandlat alla forskare med respekt, även de som går emot samhällets agenda, så hade han inte fått vara en ledarskribent. media i sverige sysslar med propaganda. med den utgångspunkten kan du se mycket klarare var sanningen är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s