Skälen, Fredrik Reinfeldt! Skälen?

I gårdagens Studio Ett mötte statsminister Fredrik Reinfeldt svenska folket i ett nästan två timmar långt telefonväktarprogram. Efter att ha lyssnat på statsministerns svar på mer eller mindre vinklade frågor från svenska folket, kan jag inte annat än beundra hans tålamod, hans kunnighet och i många stycken mycket väl balanserade uttrycksätt … men så uppkom en fråga där han tycktes falla helt ur ramen. Den gällde nedläggningen av ambassaden i Vietnam.
En frågeställare som ringde in till programmet –  ända från Vietnam dessutom – ställde samma fråga som intresserat mig och som jag kommenterat i ett tidigare blogginlägg.

Vad är skälet till att lägga ner av just ambassaden i Hanoi?

Till leda har vi under de senaste veckorna fått lyssna till utrikesminister Carl Bildts utläggningar i detta inrikes tjabbel, men hittills har denne aldrig lyckats redogöra för skälen. Och nu var det alltså statsministerns tur. Och vad svarar han– statsministern?
Ja, inte svarar han på den direkta frågan, utan istället ägnar sig,även han, till att berätta om hur oppositionen, i samarbete med Sverigedemokraterna, tvingat fram denna besparing … osv, osv, osv …
Men varför svarar inte karlen på frågan och redogör för de verkliga skälen för att just den svenska ambassaden i Vietnam skall läggas ner?
Lyssna på hans svar i Studio Ett, och man blir inte imponerad. Här får man lyssna till en statsman, som likt en ödla som blivit tagen vid svansen och därför tappar densamma i hopp om att dilemmat är löst, men likt förbannat har den kvar.

Och ännu mer undrar jag över skälen sedan jag läst vad Désirèe Pethrus, riksdagsledamot (KD), skriver i SvD.
I inlägget får man en uppräkning av alla tungt vägande skäl för regeringen till att inte fullfölja sitt, vad det verkar, idiotiska beslut.

Det måste finnas andra motiv!

Annonser

En reaktion på ”Skälen, Fredrik Reinfeldt! Skälen?

  1. Håller med om att det pågår mycket slingrande här.

    Jag gissar att det sitter en massa mycket välavlönade släktingar, nära vänner och bidragsgivare till alliansen på riksdagskansliet och på dem har man förstås ingen lust att spara.

    Sedan vill man kanske genom några spektakulära ambassadnedläggningar dramatisera den besparing som oppositionen framtvingat. Sätta strålkastarljuset på detta och det röd-grön-gula ”samarbetet”.

    Men det hela är ganska genomskinligt och Reinfeldt är svaret skyldig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s