”Men jag äter inte griskött …”

Nästan varje dag påminns vi om hur, oligarker, korrupta presidenter, diktatorer, storbolagsdirektörer, enskilda företagsledare, idrottsstjärnor … alla slickar de i sig miljoner. Och vi förfasar oss. En del har förtjänat slantarna via egna meriter, andra via mer eller mindre korrupta samhällssystem,som de varit med om att skapa själva och knappt har väl trycksvärtan hunnit torka efter de krigsrubriker som kablades ut och som beskrev krisen i världsekonomin, förrän vi får läsa om att nya fräscha miljonbonusprogram som skall locka de allra bästa att arbeta inom den sektor där man gör pengar av pengar. Och att en f.d. VD för ett framgångsrikt IT-företag drar sig tillbaka med dryga 600 miljoner dollar på fickan är ingenting att låta sig förvånas över längre, samtidigt som Wallenbergssfären  simmar omkring i  sin egna lilla ankdam och ”förstår inte att de som inte förstår bättre inte förstår”.
Och jag förstår dessa spelare på den kapitalistiska arenan. Deras små utflykter i girighetens paradis hamnar väl inte ens på samma planet  när man börjar syna de största elefanterna. Vad är väl dessa småspelare som slår sig för bröstet miljoner värda i förhållande till de riktigt stora bedragarna?
Sålunda har det läckt ut via brittiska The Guardian att herr Mubarak är god för 70 miljarder … dollar! … allt enligt en blänkare i SvD.

Man bara ställer sig på sidan och förundras över människans girighet och det enda som jag kan få ur mig är Samuel Beckets ord från ”i väntan på Godot”:

Kvinnan föder gränsle över en grav,
Det glänser till av ljus
ett kort ögonblick
innan det blir natt igen.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s