Tiddelipom

Från Expressen

Jag är lite sent ute, som vanligt, men snön har förvisso vräkt ner, och då kan det vara på sin plats att utbrista i ett litet ”Tiddelipom!” För nog är det så att det är betydligt trevligare att se sig omkring och finna omgivningarna snöklädda än att se de smutsbruna rester som tornar upp sig som det enda som återstår av vinterns snö i väghållningens ihopplogade snöhögar. Visst medför snöfall konsekvenser för trafiken, men så är det ju alltid. Snön, närhelst den faller, uppfattas åtminstone här i södra Sverige som ett om inte direkt ovälkommet så i alla fall överraskande inslag i trafikbilden. Man får på ”ansvarigt håll” plötsligt klart för sig att om det är snö på vägar och järnvägsspår så kan inte trafiken hållas i gång.

Den här inställningen hos dem som makten haver uttrycktes väl av dåvarande ordföranden i Uppsala gatunämnd Liv Hahne (M) i en intervju i UNT för några år sedan. Trafiksäkerhetsnämnden klagar över nedskärningar i väghållningen som lett till att snöröjningen måste få underkänt. ”– Fel, säger hon och förklarar:

– Det är främst väderleken som bär ansvaret för de problem med snöslask och halka som trafikanterna har haft under den gångna veckan, menar Liv Hahne.

Kan det uttryckas bättre?

Detta hittade jag nyss i korrekturavdelningens ”dårpärm”, som jag räddade från att slängas i samband med en flytt. Där kan man också hitta årstidsrelevanta guldkorn som detta: ”Skidbacken är i dag mycket populär, i alla fall när det är tillgång till snö”, som vår lokalkorrespondent i Heby meddelade oss.

I en annan backe i spridningsområdet uppskattades också snötillgången:

”Många har roligt i Johannelundsbacken. Hur bra skidåkarna är får väl bedömas från fall till fall.”

// Daniel

Annonser

1 kommentar

Filed under Kultur, Medier

One response to “Tiddelipom

  1. Axel Sjöstedt

    Väder är ett intressant faktum. Säkert känner många igen den gamla frasen att det ”regnar på ond som god” – ett sätt att uttrycka att vädret drabbade alla. Men nu är det annorlunda – tror vi, hustrun och jag, efter att ha färdats från Fjätervålen i norra Dalarna till Uppsala.
    Nu gäller istället följande faktum: Snöar det i Stockholm så har Sverige; dvs hela Sverige … dvs stockhomstidningarnas spridningsområde drabbats av snökaos. Idag den 11 februari, har vi farit igenom samtliga dessa områden som enligt Stockholms nyhetshorisont bara den dumdristige kunde trafikera – dvs Dalarnas-, Gävleborgs- och Uppsala län. Och detta; i idel solsken. Jag har åkt 42 mil utan hinder, samtidigt som ”Nyheterna” i P1 och P4 kungjorde samma nyhet hela resan. ”Den som inte behöver – lämna bilen hemma!”
    Båd hustrun och jag har undrat mycket över begreppet ”realtid”, men idag har vi fått en tydlig signal om att det som sker NU där vi befann oss skett tidigare, men DÅ i Stockholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s