Mer Waldorf and Statler

Axel lade ut ett tänkvärt bidrag häromsistens, illustrerat av de båda häcklande gråhårsmännen i Mupparna, Waldorf and Statler, som vi i allt högre grad har kommit att känna oss befryndade med.
Det problematiska var att jag såg detta just nu, när jag tänkt skriva om frågor besläktade med dessa åldringars kverulans.
Det sägs ofta, och tyvärr mestadels med sanning, att man blir allt grinigare med åren. Det kan bero på att det så att säga slutgiltiga bäst före-datumet kommer allt närmare – och i vissa avseenden redan passerats med råge. Det är exempelvis ingen uppbygglig känsla att ens topprestationer inom idrotten utfördes för mer än ett halvsekel sedan och att ens Sturm und Restaurang-period – den period som en krullhårig bekant brukar säga att man så här i efterhand skäms över med sådan stolthet – tog slut för för omkring fyra decennier sedan, i ett helt annat millennium.
Den ständigt aktuelle Tom Lehrer har i presentationen av en av sina låtar vänt på det hela och sagt något i den här stilen: ”It’s a sobering thought, for example, that when Mozart was my age, he had been dead for two years!” Och det var för över fyrtio år sedan, och Tom Lehrer lever såvitt jag vet än.
En annan stor humorist, som tyvärr inte lever i dag, är Lasse Eriksson. Jag blev i går påmind om något som han sagt, återigen återgivet ur minnet. Han har på scenen frågat publiken om de tänkt på att vi som finns nu är de enda som lever, alla andra är döda. Efter att ha låtit detta sjunka in och samtidigt betraktat auditoriet, har han sagt: ”Och när man ser sig omkring och förstår att detta är skapelsens krona, då blir man som trött!”

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s