Att spå om framtiden

är svårt, vilket är något vi lärt oss av den schweiziske teologen Markus M Ronner. Det är alltså han och ingen annan som kom på det här med att det är svårt att sia, i synnerhet om framtiden. Visste ni det?

Nej, vi vet så lite, och allra minst om framtiden. När Berit Andnor, uppenbart stolt över sitt eget arbete, presenterade den som skall leda socialdemokratin in i framtiden, trodde hon, och de flesta av oss andra, att denna nyhet skulle dominera massmedierna den närmaste tiden. Jag tänker inte kommentera just själva valet och hur det presenterades, för det finns det så många andra som kan bättre, men jag tänkte försöka knyta an till det Axel skrev i går om att se in i framtiden.

Vi hann få reda på att Juholt var rolig, vilket är en ovanlig egenskap i politiken. Tidigare har det ju varit Göran Hägglund som sagts vara den roligaste i partiledarkretsen, så det kan bli riktigt dråpliga debatter i fortsättningen, när det finns två personer som kan säga roliga saker. Men blir politiken roligare för det? Men sedan vi väl tagit del av denna nyhet, så blev det tyst om Juholt, socialdemokratin och svensk inrikespolitik. Annat tog över och det var välgörande att höra att André Pops, som Axel inte gärna försummar att påpeka kommer från Eskilstuna, när han i Vinterstudion, efter ett nyhetsavbrott, nästan urskuldar sig och säger att det ibland känns futtigt att prata om idrott. På samma sätt känns i dag Juholt väldigt lättviktig i nyhetsvärderingen. Så han kunde ha fått en bättre start.

Vad vet vi då om den som skall representera oppositionen under den här mandatperioden? Att han har stora ögonbryn och mustasch. Att han kan försvarspolitik, men just inget annat vad någon vet. Och då det där med att han är rolig. Det vill säga, vi vet inte att han är det, men folk säger att han är det. Men räcker det för att vända trenden och göra Socialdemokraterna till ett vinnande parti? Eller är han en skänk från ovan för Alliansen? Därom veta vi platt intet.

Och just nu sk-t-r jag i det. Det kommer säkert en dag då nyhetsinslagen inte uteslutande handlar om allt elände Japan har drabbats av, och då skall jag göra mitt bästa för att intressera mig för svensk inrikespolitik. Men nu kan jag inte ens låtsas.

Annonser

En reaktion på ”Att spå om framtiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s