Politik i teori och praktik

Jag läste med viss förtjusning Axels inlägg om Juholts enkla retoriska knep. På morgonen såg jag därefter i SvT:s morgonprogram också en intervju med en språkvetare och retorikforskare, Lars Melin. Han har undersökt den sorts retoriska modell som är vanlig inom socialdemokratin, med upprepade att-satser, ofta med en stegrande, konfrontatorisk effekt. Han har sett att detta ökar adrenalinutsöndringen hos lyssnaren, med positiv eller negativ effekt: de som gillar vad som sägs blir positiva och de som inte gillar det negativa. Men vad man inte tänker på, menade Melin, var att förtroendet för talaren samtidigt sjönk hos alla lyssnare. Han menade att detta kan vara en förklaring till varför Mona Sahlin, som körde efter samma retoriska linjer som Juholt, förlorade medan Reinfeldt, som använde en mer resonerande, förtroendeskapande metod, vann. En annan sak som Melin sa var att Göran Persson ofta använde ordet ”partiet”, i bestämd form, medan både Sahlin och Juholt använt ”parti”, i obestämd form, samt att ord som ”inte” och ”mot” blivit vanligare nu än under Perssons tid. Detta visar att socialdemokrater nu själva börjar se sitt parti som ett i mängden och anti-orden tyder på att man blivit ett oppositionsparti, även språkligt.

”Retorisk analys leder alltid rätt”, säger Lars Melin och lägger förtydligande till: ”Till skillnad mot politisk analys, alltså!”

Att politiker säger ett och gör ett annat är välkänt, men det är ändå intressant att se statistik över denna insikt. I måndagens DN står att läsa om hur kommunerna inte i särskilt stor utsträckning ökat lärarnas löner mer än nödvändigt. En tredjedel av landets kommuner har givit lärarna löneökningar som ligger på den lägsta nivå, 2,0 procent, som avtalet tillåter. Några kommuner har gett 3%, de flesta av dem var socialdemokratiska. Å andra sidan, sägs det i artikeln, är kommuner med socialdemokratiskt styre överrepresenterade också bland dem som givit 2,0 procent. Sett på lite längre sikt är det kommuner med moderat styre som ökat lärarlönerna mest, sägs det också. Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström säger att det verkar som om Moderaterna är på väg att bli det nya skolpartiet och konstaterar att tre av fyra kommuner med folkpartistisk kommunstyrelseordförande gav högst 2,1 procent i löneökning.

Kanske folkpartister runt om i landet bör fundera över vikten att leva som partiet lär?

/Daniel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s