Snarlikt beteende

För drygt ett år sedan utbrast jag, kanske lite väl bombastiskt,  SAAB är dött – Leve SAAB, men jag tror fortfarande inte att jag var helt ute seglade, när jag siade om Saab:s framtid. Då, i december 2009, var det inte klart vilka som skulle ta över det bankruttmässiga företaget och bli det som får äran att lägga ner företaget. Det blev Spyker. Men jag tyckte då att det var av mer filosofiskt intresse. Men tiden har sin gång … och nu verkar vi vara vid vägs ände … igen.

I Dagens Nyheters Ekonomidel (Pappersupplagan) presenteras ett antal bilder föreställande de närmast inblandade i detta tragiska skådespel. Ägaren Victor Muller  avporträtteras med armarna i kors och med en nonchalant ami kring halsen. Lite lätt leisure. I en annan bild avporträtteras den ”ifrågasatte” ryske finansmannen Vladimir Antonov iförd en kostym av bästa Sovjet-kvalité och med ett band kring halsen – en sådan där som alla VIPPAR får vid mässor och kongresser. (Som grädde på moset förevisas även den tidigare Vd:n Jan-Åke Svensson med ett liknande band kring halsen.)
Rubriken för bildgalleriet och artikeln – Nu dras snaran åt kring Saab – ser ut som en händelse.

I fredags avgick Jan-Åke Svensson för han tyckte att han gjort tillräckligt och att det var rätt tid att sluta som det stod att läsa i SvD den 25 mars.
– Det är rätt tid att sluta nu då företaget är på rätt väg, säger han.
Nu undrar man genast; menar Jan-Åke Svensson att ”rätt väg ” är att Saab skall gå i graven. Något annat kan det ju inte mena efter alla turer efter den 25 mars. Han måste ju vetat – så sent som i fredags var han fortfarande VD – att likviditeten var urusel och att oligarken Antonov ville bli ”räddande ängel”.

Jag vet inte om det bara är jag som reagerat över den nya typen av företagsledare. Jag kan inte hjälpa att jag, när jag ser Victor Muller i bild, så kommer jag att tänka på Julian Assenge. Ingen av dessa herrar ger mig förtroende. Båda tycks segla omkring i det mediala havet och lyckas hålla intresset uppe för sin egen person genom dagliga diffusa uttalanden. Båda har ett världskänt varumärke som ligger som grund för sin existens. (Dessutom är de s.m.s. look-alike.) Eller är det bara jag som låter mig  förvillas av att båda ständigt tycks leva med en snara om halsen?

/Axel

En reaktion på ”Snarlikt beteende

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s