Zaremba!

Ur askan i elden

DN-journalisten Maciej Zaremba inledde  söndagen den 3 april en artikelserie om den svenska skolan som enligt utsago, i DN:s ingress, kan betraktas som varande i fritt fall sedan kommunaliseringen av skolan inleddes för 20 år sedan. Med stort intresse har jag följt denne, kanske vår ende helt ”fristående” journalist, när han nu tagit tag i det samhälleliga problem som vi ”infödda svenskar” haft svårt att se igenom – svenskt utbildningsväsende. Idag kom den sista artikeln, men fortsättning lär följa.
Det är många faktorer som Zaremba pekar på och frilägger, men Skolverket och kommunaliseringen av det svenska skolväsendet framstår som två grundbultar. Efter kommunaliseringen tycks den svenska skolan ha blivit ett lovligt byte för gnidiga budgetchefer, understödda av flumpedagoger som såg som sitt yttersta vapen att förändra samhället ”till det bättre” genom att göra utbildningen jämlik.

Det vore förmätet av mig att gå närmare in på, analysera och bedöma Zarembas artikelserie – det är mycket som måste smältas först* – utan jag nöjer mig med att citera hans slutkläm i den sista artikeln. Den lär duga bra som trotyl i den debatt som måste följa:

Sveriges kommuner och landsting bör hållas utanför debatter och utredningar om skolans framtid, ty i dessa sammanhang saknar SKL all legitimitet. Detta sällskap av kommunala chefer representerar inte väljarna, inte eleverna, inte lärarna, inte Sveriges nationella intressen. Det har haft tjugo år på sig att bekräfta att det i skolfrågor endast representerar trångsyntheten, och det har lyckats alltför väl.

*Läs alla 5 artiklarna nu , även om jag fått ett halvt löfte om artikelserien skall komma ut i ett särtryck. Samtidigt skulle det vara roligt om DN följde upp de ”ansvarigas” eventuella genmälen. Hittills har det varit tyst som i graven.

/Axel

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Lärdomar och fördomar, Politik & samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s