Håll rågången ren

Idag är det söndag.

"Kejsaren" som har burkan bakom sig – det är ju val!

(Av tradition en dag för eftertanke, eftersom då, på den tiden det begav sig, inträffade sådana saker som det fanns anledning att begrunda. Oftast handlade det om lördagens fröjder med vidhängande Ågren, men som nu har övergått i stilla begrundan av veckan som varit.)

Så har då ytterligare en vecka förlupit och världen tycks leva vidare. Herrar som Gadaffi, Assad har hållit igång världens nyhetsprintrar och tillsammans med ett antal andra muslimska ledare lyckats hålla oljepriset uppe på en stabil nivå. Ibland ställer jag mig undrande till varför mesta delen av jordens energiresurser kommit att hamna i totalitära stater – stater där genusforskning ännu är ett okänt begrepp? (Att genusperspektivet hamnat i skottgluggen på närmare håll är tragiskt, men vi kan vara glada att Grekland i alla händelser endast producerar olja av olivtyp!)
Men som sagt – moder Jord strävar vidare mot allas vår framtid.

I förra veckans söndags ”eftertanke” – ett svårskött pastorat – framförde jag vikten av att hålla det sekulära och det religiösa samhället åtskilt. Men tyvärr; redan på måndagen denna vecka fick vi tyvärr  exempel på mänsklighetens oförmåga att hantera religion kontra ett sekulärt samhälle. Det franska burkaförbudet trädde i kraft och blev det bästa exemplet härpå. Frågan tycks vara både infekterad och komplicerad, varför Daniels och mitt favorituttryck tål att repeteras än en gång … ”För varje komplext problem finns det ett enkelt svar, och det är fel.”  Det franska sättet att lösa detta förhållandevis minimala problem verkar dock bli ett slag i luften, eller i kan värsta fall utvecklas likt fotogen på en ”pyrande trasa”.

I artikeln hittar jag en replik som jag tror väl illustrerar hur människor i gemen inte kan skilja på det sekulära och det religiösa samhället.
–Heltäckande kroppslöja är inte förenligt med vår västerländska syn på demokrati.

Jag vill härvid ställa en öppen fråga: Är inte religionsfrihet en viktig del i den västerländska demokratins synsätt?

Håll rågången ren!

/Axel

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s