Kommunistisk tankeoreda

Jag har i flera tidigare inlägg undrat hur folk tänker och emellanåt också ifrågasatt att de tänker alls. Tyvärr finns det anledning till att återkomma till den frågan. I senaste numret av Uppsalatidningen skriver den lokalt famöse Mario Sousa, Kommunistiska Partiet, och en inte lika belastad Oscar Carlstedt, från RKU, som väl får förmodas vara partiets ungdomsorganisation, under rubriken ”Hur ställer ni er till kriget i Libyen?” Frågan ställs till Vänsterpartiet och Ung Vänster eftersom de båda undertecknarna ”med förfäran” sett att ”Vänsterpartiet och förbundsledningen i Ung Vänster gör gemensam sak med de svenska krigshetsarna och aktivt stödjer ett svenskt deltagande i Libyen”. De frågar vidare ”Anser ni att Sverige skall delta i Natos krig om den libyska oljan eller skall vi fortsatt lita på ert deltagande i en bred antiimperialistisk rörelse i Uppsala?”

Här finns det anledning att undra hur de har tänkt. Menar man, i linje med det gamla tänkesättet ”min fiendes fiende är min vän”, att eftersom USA är allt onts upphov och USA ogillar Gaddafi så måste Gaddafi vara deras vän? Skulle att anfalla Gaddafi vara rätt, om USA inte följt FN:s resolution? Eller är det helt enkelt så att Kommunistiska Partiet tycker att i valet mellan att stödja en frihetsrörelse som vill få bort Gaddafi eller  låta Gaddafi med sina överlägsna maktmedel slå ner upproret så föredrar man det senare, eftersom också USA vill få bort Gaddafi? Eller skall man dra slutsatsen att man inom Kommunistiska Partiet gillar Muammar Gaddafi? Jag menar, det har ju förekommit tidigare att kommunistiska grupperingar har stött andra diktaturer, när de krossat folkresningar, som i Ungern, Tjeckoslovakien och Polen. Det är mycket som är oklart.

Under vänstervågen på 60- och 70-talet talade man ofta, med visst fog, om ”tokvänstern”. Det verkar som om den lever och frodas, i form av Kommunistiska Partiet och RKU, än i dag.

/Daniel

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Politik & samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s