Hr Juholts gungbräda

En annan "fin" gungbräda

I skuggan av den offentliga debatt, där den svenska idrottsrörelsens ledare framstår som potentiella pedofiler, lever hr H Juholts debattartikel i DN om sin kultursyn vidare. Fortfarande strömmar inläggen in och det kanske inte är så konstigt. Kultur berör alla. (Även subkulturer som sagt!).

I alla händelser har jag läst artikeln både en och två gånger och vid första genomläsningen så kändes det mesta angeläget, men vid senare studier så börja man undra. Vad är det hr Juholt försöker säga? Definitivt ingen konkret kulturpolitik utan mest handlar det om snömos – eller vad sägs om hans högstämda deklaration: Jag ser på kulturen som samhällets värderingsmätare. Min utgångspunkt är enkel. Ett gott samhälle där konsten får ta plats och där vår öppenhet och nyfikenhet mot omvärlden, historien och framtiden, frodas. Det ska finnas plats för både den lättillgängliga och den provocerande, både den kommersiellt gångbara och den obekväma.

Tänk om han försökt tryffera sitt snömos med en enda konkret åtgärd.
Angelägna frågor som fildelning, kulturrådets uppgift eller ”finkulturens roll” är alldeles för heta potatisar – och livsfarliga för en politiker. Han kan ju därvid betraktas som en som vill styra kulturen. Följaktligen håller då hr Juholt tyst. Men är det inte politikerns roll – att vara konkret?
Nej bättre är det då att sitta i båda ändarna på den kulturella gungbrädan. Hr Juholt skriver: Det mest fantastiska med kulturen är att den i grunden alltid är fri och obunden. Den har lika många ansikten och uttryck som det finns människor och tankar. Den känner ingen annan herre än de begränsningar vi (?)själva sätter på vår kreativitet och fantasi.
(Är detta ett uttalande som gäller hr Juholt som partiordförande för sitt parti?)

Kanske hr Juholt borde tagit råd av en tidigare politiker, tillika ledare för bondeförbundet, som blev känd för sitt uttryck: Jag säger ingenting , så har jag ingenting sagt.
Eller kanske är det just det hr Juholt gjort?
Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s