Geronimo?

Varenda nyhetssändning, varenda kommentar i världens media handlar om det som inträffade i Pakistan … Osama bin Ladins avrättning;  och att reflektera något utöver det som redan skrivits blir härvid en omöjlighet.
Möjligen kan man addera en personlig reflektion, och det är att jag gläds med president Obama, att han får ”credit” för sitt resoluta handlande.

Men jag har möjligen ytterligare en personlig reflektion, och det är att jag undrar varför man utförde denna raid under täcknamnet ”Geronimo”?
Jag läste om operationen i SvD denna morgon, som helt oreflekterat relaterade den amerikanska historielösheten. Men SvD:s källa var antagligen New York Times, som lika oreflekterat återgav namnet på operationen. (New York Times har en förträfflig hemsida där allt som innehåller faktauppgifter länkas vidare till en fakta bank – men inte i detta fall!)

Hade den amerikanska administrationen tänkt sig för så hade man kanske hejdat sig.  ”Geronimo” skapar i alla fall inte mina öron något som Amerika kan vara stolt över.
Parallellerna att dåtidens amerikanska administration jagade en gäckande apachehövding ligger nära till hands, men syftar samtidigt till att påminna oss om amerikansk arrogans mot de som inte passar in i det amerikanska tänkesättet.

/Axel

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur, Lärdomar och fördomar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s