Vid ringside

Obehöriga – lämna ringen!

Fel bov i dramat?” frågar sig ledarskribenten Erik Helmerson i ett ledarstick i dagens DN.
Artikeln baseras på ett radioinslag som i sin dramaturgi slog det mesta vad gäller ömmande utvisningsfall.
I skottgluggen stod ett antal tjänstemän på Migrationsverket och Migrationsdomstolen och som naturligtvis framställdes som känslokalla och på gränsen till förståndsmässigt handikappade.
Ärendet gäller en tvåbarnfamilj som skall utvisas ur landet till föräldrarnas respektive hemland och där barnen skall följa med mamman. Som extra krydda finns intygat att mamman är mentalt störd och utgör en fara för sina egna barn.
Reportrarna går i reportaget, grundligt genom alla turer i fallet, och ju längre programmet fortskrider, dess absurdare framstår svens invandringspolitik … för att inte tala om alla idiotiska handläggare.

När man sedan läser den, efter programinslaget, efterföljande chatten, ”Så var det att göra reportaget”, så framstår reportrarna som mindre tvärsäkra. Att reportaget rivit upp känslor framgår klart och tydligt, men så fort chatten berör sakfrågor så börjar man sväva på målet och slutklämmen kommer i det sista inlägget. En frågeställare, Rickard, frågar reportrarna: ”I den utredning om tillämpningen av ”synnerligen ömmande omständigheter” som idag överlämnats till Tobias Billström framförs slutsatsen att ”Migrationsverket tycks regelmässigt ha beaktat barnperspektivet och tagit hänsyn till barnets framtida psykosociala utveckling och livskvalitet”. Vad är er kommentar till detta utifrån ert arbete?”

Och svaret blir det förväntade: ”I det här fallet som vi rapporterar om i dag har vi ju bara tittat på ETT fall.”

Nu kan man ju faktiskt undra; Vad var syftet med ett 34 minuter (!) långt reportage? Någon annan förklaring än att reportrarna, Bo-Göran Bodin och Martin Jönsson, vill påverka svensk invandringspolitik kan jag inte tänka mig. Och det gör man tydligen bäst genom att referera ett fall. Två personer tar alltså plats framför ”megafonen public service” och tar sig friheten att diskutera svensk invandringspolitik helt oemotsagda.

För att återgå till ledarsticket DN står att läsa: Men vill man förändra invandringspolitiken är det politikerna, lagstiftarna, som måste lockas upp i ringen. Att grilla en tjänsteman på Migrationsverket över sakta mikrofoneld är enkelt och ger stort underhållnings- och indignationsvärde.

Jag håller helt med Erik Helmersson, men undrar samtidigt; är det inte så att journalister bör kliva ur ringen när matchen har börjat?
(Men rapportera gärna!)

/Axel

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s