EU – skäms åtminstone!

Bahrein, Burma, Libyen, Syrien, Nordkorea, Vitryssland … ja, listan kan naturligtvis göras längre. Men dessa återkommer ständigt i nyhetsrapporteringen – nu senast i ett ledarstick i SvD, som refererar till ett för tillfället pågående konferens –  Oslo Freedom Forum. Under detta möte, som tidigare års, redovisar och diskuterar man diktatur och förtryck och brott mot mänskliga rättigheter. Ibland kan man få den uppfattningen att inget land kan gå fritt från anklagelser om olika typ av övergrepp mot sin egen befolkning, men bland de i SvD uppräknade staterna finns det en, som skiljer sig från alla andra. Det handlar om Vitryssland … ”Europas sista diktatur” eller eller Belarus som det så vackert heter, och landets president Alexander Lukasjenko omtalas som ”Europas siste diktator”.

Orsaken varför jag reagerar så starkt vad gäller Vitryssland är det s.k. Världssamfundets* svaga reaktioner mot kränkningarna i detta land. Att FN kan betraktas som en ”lame duck” i detta, som så många andra fall, förvånar icke. Hela konstruktionen med ett säkerhetsråd där en enskild kan blockera genom att lämna in sitt veto bäddar just inte för demokratisk utveckling  i Vitryssland eller övriga diktaturer – så länge diktaturer får plats i de högsta beslutande församlingarna.
Men varför EU, som är en frivillig(?) sammanslutning mellan europeiska demokratier, sitter med armarna i kors övergår mitt förstånd.
EU detta så stolta fredsprojekt – handlar det bara om ekonomisk egenvinning.
Och med en nyutnämnd utrikesminister – lady Ashton! Till vad nytta.

EU – reagera och agera! Gör något!

Annika Ström–Melin i DN har ett aktuellt förslag, och det är mer än vad EU et consortes lyckats prestera under senare tid. Hon uppmanar alla som tittar på Eurovision Contest till helgen: INGA RÖSTER TILL DIKTATUREN I MINSK.

* världssamfundet, det internationella samfundet, sammanfattande benämning på FN och dess medlemsstater, liksom andra internationella institutioner med kompetens att fatta beslut med verkan för de internationella relationerna.
http://www.ne.se/världssamfundet

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Politik & samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s