Frankrike – förkortningarnas paradis

Medan SJ försöker få fart på hjulen har jag i sommar fått uppleva vad som menas med uttrycket  – ”det går som tåget”.
Den 3 juni anlände hustrun och jag till CDG från Stockholm f.v.b. till MRS. (Som ni säkert redan lagt märke till är det snart sagt omöjligt att leva livet utan förkortningar.)

Alltså; vi hade anlänt till Paris mest internationella flygplats – CDG – för att låta oss transporteras vidare till MRS, men där tog det stopp eftersom FO  utlöst strejk bland transportarbetarna som försåg MRS´flygplats med flygbränsle. Vad göra; där låg havet och väntade, rosévinet låg på kyl och solen skenade. Jo, lösningen fanns närmare än vad vi anade. SNCF – basstation för den i Frankrike så omhuldade, tillika fransmännens stolthet nr 1, TGV:n – ligger mellan terminalerna 2C-2D and 2E-2F på CDG. Och fort gick det att ta sig till MRS. Det inställda flyget tog dryga timmen kortare tid på sträckan CDG och MRS i förhållande till TGV:n, men se då kom vi direkt in till stationen St. Charles. Vi slapp dessutom all tid det tar att komma av planet, ta sig in till bagagebandet och vänta på ev. väskor, samt att invänta Navetten in till stationen St. Charles.
Här kan man verkligen tala om förkortning – dvs förkortning av restiden. TGV:n hade tagit oss till MRS på dryga 3 timmar.

Men så finns det ju även en annan sida av att resa i (F) – förkortningarnas paradis. Och inte bara i F. Samma sak gäller i (S). Skall det gå fort – ja; då blir det enahanda och ganska påvert. Likt kreaturstransporter slussas man som boskap förbi diverse incheckningsdiskar, säkerhetskontroller, boardingdiskar för att till sist hamna på seat 35E i en Airbus 321. Du utfodras med något att dricka samt lite salta nötter för att så småningom hamna på CDG, terminal 2F. Men eftersom ditt anslutningsflyg går från terminal 2D får du, kånkandes på 13 kg handbagage, ta en rask – för att inte säga en halvspringande – promenad på cirka 1 km. Väl framme får du som sagt beskedet att planet är inställt – och visst är det då att skönt att man kan förkorta lidandet genom att ”flyga fram” med en  TGV.
Men i den mänskliga drömmen ligger ändå:
Tänk, att kliva ombord på ett tåg i Stockholm, sätta sig vid ett dukat bord och avnjuta god mat och låta det vackra landskapet utanför susa förbi. I Köpenhamn byter man tåg som tar en genom Tyskland i sovvagn. Genom Frankrike sitter man åter vid dukat bord och låter det franska landskapet passera revy, samtidigt som man dessutom kanske hunnit läsa en bok, eller skriva ett brev till sina bästa vän.

Är det så att vi måste förkorta allting för att hinna med innan …

Använda förkortningar

CDG – Charles de Gaulle

SNCF – Société National de Chemins de Fer

MRS – Marseille

TGV – Train à Grand Vitesse

FO – Force Ouvriere

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur, Lärdomar och fördomar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s