Informationsminister sökes

Den europeiske unionen har det inte lätt. EU definieras som ett unikt ekonomiskt och politiskt partnerskap mellan 27 europeiska länder, men börjar kanske mer och mer likna ett riskfyllt experiment. Med “avlägsna” nationella ledare som Angela Merkel, en kejserlig Nicholas Sarkozy, en pajas som Silvio Berlusconi och en hoper övriga förhållandevis anonyma statsledare – ja, då är det inte lätt att skapa respekt för unionen.

I ett ledarstick i DN, av den 7 juli, skriver den i EU:s innersta skrymslen och vrår sakkunniga, Annika Ström-Melin, om organisationens demokratiunderskott. Hon skriver: ”Därför handlar den nuvarande krisen (den ekonomiska) inte enbart om euroländernas underskott – utan också om att många medborgare känner att det som händer i Bryssel inte gäller dem.” I kontrast till utrikesminister Carl Bildts skönmålning av EU i sitt sommarprogram så känns Annika Ström-Melins konstaterande mer verklighetsnära.

Hon skriver vidare: Alltför länge har EU framför allt varit ett samarbete mellan ländernas regeringar. Ministrarna och regeringscheferna åker till Bryssel för att förhandla och lösa gemensamma problem. Men var finns folket, de politiska diskussionerna och den fria press som granskar det som sker?

Precis den frågan har hängt alltför länge i luften utan att ha blivit besvarad. I samtliga riksdagsval, alltsedan vi anslöt oss till den europeiska unionen 1995, har vårt medlemskap skjutits åt sidan. Folket/Väljarna har förletts av politikerna att tro att EU är en, visserligen kostsam, filial till Sveriges riksdag.
Men i dagarna blir vi varse verkligheten. Våra förtroendevalda sitter likt sina uppdragsgivare och hukar i väntan på vad som kan komma att hända i Bryssel.

Mitt hopp står därför till den fria press som granskar det som sker. Det är bara att konstatera unionens demokratiunderskott emanerar ur ett gigantiskt informationsunderskott.

Kanske kan Annika Ström-Melin frigöras för större saker och råda bot på detta fenomen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s