När babblet tystnar

Många gånger har jag citerat radiolegenden Alf Martin, då han konstaterade att journalistik; ” det är att skilja agnarna från vetet och sedan publicera agnarna.”

I gårdagens Gomorron Världen, riktade en av paneldeltagarna i inslaget  ”Panelen” en välriktad och klar värdering av den svenska nivån på den inhemska politiska debatten. Det var ledarskribenten Annika Ström –Melin (DN), som klargjorde för övriga paneldeltagare, Göran Greider, Dalademokraten och Katrine Kielos, Aftonbladet, att det var kanske dags att regeringen började lyssna på den samlade kompetensen i Sverige. Uttalandet var ett svar på programledarens fråga om det var riktigt att regeringen lyssnade till professor Lars Calmfors framförda förslag om att inte genomföra ett 5:e jobbskatteavdrag.

Annika Ström-Melin efterlyste mer av sakkunskap i den politiska debatten och konstaterade samtidigt att problemet var inte att det fanns för många Calmfors, utan och tillade att problemet var att det var för många av  typen, ”vi som sitter här och babblar”!

Jag vet inte om Annika Ström-Melin inpirerats till uttalandet efter att ha läst ett ledarstick i SvD, där nationalekonomen Villy Bergström (s) citeras:
– Man ( i arbetarrörelsen) har aldrig förstått att man aktivt måste förse sig med den bästa kompetensen. I stället har man sett stark förankring inom rörelsen som viktigare.

Med ett visst perspektiv på den debatt som förevarit är det kanske inte så konstigt att det kommer en reaktion. Politikerna och flertalet proffstyckare har semester och då kan kompetensen göra sig hörd. Och detta i kombination med medias brist brist på nyheter, så ges utrymme för kompetensen att göra sig hörd.

Men ack; snart är de tillbaka och den politiska agendan  återgår till det vanliga babblet.

P.S. Kanske en idé vore att snegla på ett program – Les 4 vérités – som sänds varje vardagsmorgon på France 2, och där kompetens inom olika politiska områden nagelfars av kompetenta journalister. Kanske ett bra sätt att skilja agnarna från vetet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s