Att vrida kranen åt rätt håll

Ibland uttalar personer en mening för ett specifikt fall – klokheter som säkert kan appliceras till många händelser och kanske kan vara bra för många makthavare att ta med sig ut i vardagen.
Ett sådant uttalande gjordes i samband med de budgetförhandlingar som kört fast i Washington: Sedan vi begått självmord vad skall vi göra då?
(Tänka sig att världen främsta ekonomi skall kunna företrädas av en samling ”bönder” som har draksådd som främsta mål för sin argumentation. Som tur är verkar president Obama, enligt SvD, få de värsta knäppgökarna att besinna sig.).

Ett annat uttalande återfinns i gårdagens UNT där en jubilar, tillika docent i sexologi, menar att, sex- och samlevnadsundervisningen skall handla om vad ungdomar skall vara rädda om, inte om vad de skall vara rädda för! I anpassad form kan klokheten uttryckas mer generellt: Det väsentliga är  vad människorna skall vara rädda om, inte om vad de skall vara rädda för!

Ett bra exempel på hur argumentation kan spåra ur gavs i P1-morgon. En läkare har skrivit en artikel i på Brännpunkt i SvD om rädslan för att göra fel, som lett till att telefonrådgivningen slussar ”friska ” patienter till akutsjukvården – som i sin tur utarmas. Det är naturligtvis inte fel att diskutera förbättringar, men tar man människors rädsla som intäkt för att diskutera svensk vård, tror jag att man kommit fel.
I samklang med ovanstående klokhet tror jag därför att det vore bättre en bättre väg för vården att var rädd om sin personal på telefonrådgivningen och ställa upp för dem, än att skapa än mer osäkerhetAnnonser

Lämna en kommentar

Filed under Lärdomar och fördomar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s