Diktatur som fripassagerare

Om man sätter en passarspets i Stockholm och tar ut  en radie på 90 mil så kan man få sig ett skrämmande resultat till livs.
Då hittar man städer som Berlin, Hamburg och Warszawa i söder och Luleå i norr, men vrider man så passarbenet något österut så återfinner man Vitrysslands huvudstad Minsk. Det skrämmande är naturligtvis inte det fysiska avståndet, utan att det politiska och statsrättsliga klimatet, som återfinns inom samma avstånd, kan skilja sig så diametralt.

Dagens Nyheter redovisar idag på nyhetsplats hur våra grannar i öst behandlas, samtidigt som SvD på gårdagens ledarsida konstaterar hur lite vi bryr oss.

De rättsövergrepp som sker inom Vitryssland är naturligtvis svåra att förhindra, men åtminstone skulle man kunna förvänta sig ett tydligare språk i riksdagen som från vår regering. Men som SvD konstaterar är frågan av än allvarligare natur när ett främmande land äger bryta mot vår grundlag, där yttrandefriheten är en av de viktigaste ingredienserna.

SvD skriver: Då politiskt spionage mot personer i exil upptäcks måste UD markera starkt mot det berörda landets ambassadör, och förklara att konsekvenserna för landets relationer till Sverige kommer att bli allvarliga. Allt annat vore att låta diktaturer trampa på vår grundlag.

Visst är det märkligt att andligen och stundligen begås grundlagsbrott här i Sverige utan att rättsstaten reagerar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s