Hur värderar man ”värderas”?

Jag vet inte om det handlar om ett tidens tecken, men nog känns det konstigt att man inte kan tolka vad som händer i den finansiella världen bara på grund av ett ynka ord.
Ordet är ”värderas” – ett ord som  numera skapar viss villervalla i mitt huvud – om än kortvarigt när det läses.

När jag var verksam i yrkeslivet så stod ordet, då det lästes, endast för en sak: man fastställde värdet på någonting. I den bransch där jag verkade, skrev  till en kund  att ”försäkringsobjektet värderas till 1 miljon kronor”, så var det ingen tvekan om vad som avsågs. Men med samma ord och med mediernas dagliga rapportering om olika ekonomiska haverier på näthinnan,  har ordet, i dagens språkbruk fått en förskjutning. Hjärnan spelar oss ett spratt när vi läser ordet, för faktiskt ligger det nu närmare till hands att vi, vid första påseende, läser värde-ras. Sådana är våra tider för tillfället.

Och läser man så gårdagens UNT, så är det nog bara att konstatera att våra hjärnor måtte omprogrammeras, på det att vi må vänja oss vid att framtiden ständigt kommer att utsättas för vidare värderas. Enligt ett tidens orakel – en nationalekonomiprofessor –  kan vi förvänta oss ett fortsatt ras fram till 2013. Först då  kanske framtiden kommer att åter värderas på ett sätt vi vant oss vid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s