Kreuger II

Om drygt en timme skall så Vänerborgs tingsrätt lämna besked i frågan om Saabs rekonstruktion. Tre jurister skall, med lagmannen i spetsen då lämna ett besked som oavsett vad det blir, ställer juristerna i en omöjlig situation. Den kanske viktigaste förutsättningen för beslut om företagsrekonstruktion är att det inte får saknas skälig anledning att anta att syftet med rekonstruktionen kan uppnås. En förutsättning som alla sansade bedömare inser är en omöjlighet. Inga pengar, ingen produktion, ”hemliga” affärspartners, men över 2,2 miljarder i skulder till underleverantörer.

Att nu tre jurister skall bevilja eller avslå den inlämnade ansökan är som alla förstår hart när omöjligt. Hur skall dessa tre vise män kunna sätta sig in i Saabs möjlighet att överleva, när inte ens de mest kunniga inom näringen kan avge en sannolik möjlighet att föra Saab vidare.

Och om det herr Muller som skall peka vidare i irrgångarna så betackar sig nog de flesta bedömarna.

Alltså:

  • De tre domarna avslår ansökan och kommer då att framställas som syndabockar och herr Muller kan tacka för sig. ”Men kul har det varit!”
  • De tre domarna beviljar ansökan och kommer då att beskyllas för att vikit undan för en lokal opinion och herr Muller kan få leka vidare.

Med spänning inväntar jag tingsrättens utslag. Mitt tips är att ”de tre” hittar på ett väl inlindat avslag och hänskjuter frågan vidare till hovrätten.

P.S.
Oavsett vad tingsrätten säger och efter att ha läst Tändstickskungen, en bok om Ivar Kreuger, verkar det i alla händelser stå klart att herr Muller står näst i tur för omvärldens bedömning.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Lärdomar och fördomar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s