Maestro – please!

Svensk TV visar i dagarna ett ganska märkligt program som går under rubriken Maestro. Ytterligare en variant på vad man kan göra med förnedrings-TV. Det är nu inte min uppgift att kritisera eller bedöma programmets innehåll eller syfte, men kan inte annat än konstatera att som programidé verkar det handla om att kasta licenspengar i sjön. Uppslaget finns ju alldeles gratis att tillgå bara några stenkast bort från Radiohuset. Programidén har ju redan plockats upp i Regeringskansliet. Det är bara att åka dit med en inspelningsbuss och spela in. Förnedringen pågår hela tiden. Och som sagt; det är gratis!

Likt ”originalet” skall man, även här, sortera fram en Maestro – den bäste blir den som mest framgångsrikt viftar med taktpinnen. Det gäller att få en orkester att låta som en helhet, men det visar sig att det är inte alldeles lätt.

En deltagare framträder hela tiden men får det mesta att låta som Bolero – samma sak … om och om igen. Och tråkigt! Det annars tänkta stycket, HC Lundbys Champagnegalopp, som annars skulle bli finalnummer i tävlingen fick strykas, då orkesterns resurser inte räckte till för ett framförande.
En annan favorit har lyckats att slå in hela orkestern och få dem att spela samtidigt, men det verkar som konditionen börjar tryta. Ju längre framförandet pågår desto mer verkar insatserna bli mer och mer improviserade från de olika solisterna. Och riktigt pinsamt blev det när en orkestermedlem och spelade så falskt så att sagde maestro fann för gott att slå av framförandet, men utlovade att ta om det hela från början.
Först sedan en avdankad tamburmajor tagit över taktpinnen och efterlyste ökade resurser till utbildning verkade dock orkestern kunna hålla takten igen.

Trots den intensiva konkurrensen deltagarna emellan har man samsats om att dirigera sina gemensamma krafter till att framföra ett musikaliskt medley – en hyllning till det svenska smörgåsbordet. Medleyt har fått namnet Moms är mums!

Det är inte utan spänningen jag ser fram emot torsdagen den 15:e då en annan, tidigare så hyllad, maestro skall lämna över taktpinnen klockan 14.00 till den på förhand korade vinnaren av tävlingen ”Sveriges pekpinne nr 1” .*

*Evenemanget sänds direkt i SVT med början klockan 13.45.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ankdammen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s