Dumt fôlk

Vi har ju den uppdelningen här på bloggen att Axel skriver de djupsinniga politiska analyserna, medan jag, som är en person med mycket liten hjärna för sådana ting, mest upprör mig över folks stupiditet, gärna i ledande position, och gör allmänna utblickar över livet för den ”vanliga människan”.

Jag valde uttrycket ”den vanliga människan” med avsikt, eftersom just detta har retat en massa dumskallar som velat göra sig lustiga över KD-ledaren Hägglunds uttalande om sådana. De tyckmyckna kommentatorernas lustigheter har mestadels fallit  tillbaka på dem själva, eftersom det ju faktiskt inte var så lustiga lustigheter de åstadkom. Det var därför med viss tillfredsställelse jag konstaterade att Göran Hägglund använde detta uttryck, om än i förbigående, i Ekots lördagsintervju i dag. Över huvud taget gjorde intervjun klart för alla som undrade att Hägglund är Kristdemokraternas enda tillgång och att de försök att ersätta honom med exempelvis  Mats Odell vore detsamma som att långsamt avliva partiet. Det ser ut som en tanke att det är just Uppsalakristdemokraterna som varit särskilt aktivt i detta arbete att underminera Hägglunds position, eftersom det just i Uppsala finns särskilt många särskilt enfaldiga och mediekåta kristdemokrater. Dumt fôlk, med andra ord.

Dumma människor finns förvisso inte bara inom Kristdemokraterna, de finns tydligen i stort antal inom Migrationsverket. Det går inte en dag utan att detta bevisas genom enfaldiga beslut därifrån. I går beslutades det slutgiltigt (?) att en flicka som utsatts för allvarliga hot från sin sinnessjuka mamma skall återsändas – eller, tror jag, redan har återsänts – tillsammans med sina föräldrar till sitt hemland, där ingen jäkel kan tänkas hjälpa henne, då hela hennes övriga familj finns här i landet. I dag bestämde man i sin vishet att återskicka den gravt dementa och dessutom synskadade 91-åring som bor med sina släktingar i Sverige till det forna hemlandet, där hon inte känner någon och där hon inte kan påräkna särskilt mycket hjälp. Det faktum att hon är gravt dement och nästan blind ansågs inte utgöra ”särskilda skäl”, meddelade någon representant från detta ämbetsverk och menade att sådana ömmande fall i klartext skulle tolkas som att döden vore omedelbart förestående.

Hur tänker man i sådana fall?  Är det så att detta är så komplicerat att bara ”vanligt folk” kan inse att det experterna säger är åt helvete? Att det alltså skall experter till för att undgå att se det alla andra inser?

I Lördagsintervjun frågade man Göran Hägglund om detta, och han kunde naturligtvis inte uttala sig i det enskilda fallet, och däri gör han naturligtvis rätt, för det vore ministerstyre. Men nog vore det välgörande om en ansvarig minister bleve fly förbannad och sa att detta inte är rimligt och att han – eller hon som i fallet med barnhusbarnen som stackars Maria Larsson fick schavottera för, bara för att regeringsmajoriteten (skall vi läsa detta som Moderaterna?) ville spara några kronor – omedelbart ämnade göra vad han eller hon kunde för att råda bot på det?

Vid vår senaste veckoavslutning på Fågelsången diskuterade Axel och jag dessa återkommande rent korkade uttalanden och utspel från regeringshåll. Vi funderade då om inte regeringen skulle kunna ta för vana att före varje någorlunda viktigt uttalande eller utspel konsultera en oberoende representant för ”vanligt folk”, gärna i form av en förnuftig person som Per Naroskin, psykolog och en av spanarna i radioprogrammet med samma namn. Säger då denna representant för det sunda förnuftet att förslaget är åt fanders, så skall man fundera en gång till. Regeringens ställning är inte så orubbligt stark att man har råd att kasta hur många köttben som helst åt oppositionen att kasta sig över. Nu är det bara tack vare att det inte finns någon opposition värd namnet som man kommit undan. Men f-n vet om inte Moderaternas tapp i senaste väljarsympatimätningen har sin förklaring i alla dessa uppenbart stolliga beslut som fattats.

Läs även SvD

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur, Medier, Politik & samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s