När politiker föraktar varandra …

Hrr Juholt och Ohly har valt att avstå från att delta i söndagens televiserade debatt; allt beroende på den inbördes ordningen – partierna emellan.

Naturligtvis blir känsligheten stor då det inte handlar om realpolitik utan den verkliga politiska stötestenen baseras på det fiktiva avståndet mellan S och V och Sverigedemokraterna.

Fenomenet är inte nytt.

Alla känner vid till  det runda bordet, som var runt till formen, för att undvika avundsjuka i förhållande till hur man var placerad. Det ovala bordet blev ett av huvudnumren vid fredsförhandlingarna efter Vietnamkriget. Det mest vanliga bordet – det fyrkantiga – är alltför vanligt för att tilldra sig något som helst intresse, men nu handlar det kanske inte ens om bordsskicket. Nu handlar det om herrarna kring bordet – förvisso inga riddare!

Här gafflar några förtroendevalda herrar om en liten skitdetalj; huruvida man kan komma att förknippas med Jimmie Åkessons mannar, genom att vistas i samma lokaler som företrädare för SD, och att kunna uppfattas som om SD var en del av … ja, vad? Här finns en regering och fyra andra partier som alla framlagt sina budgetar. Tycka vad man vill – men alla partier är demokratiskt valda.

Det som bekymrar mig mest är bristen på statsmannaskap och hur man hanterar demokratin. När politiker börjar uttrycka sitt förakt för sina meningsmotståndare … det är så politikerföraktet får sin näring.

Nej hrr Juholt och Ohly. Tag ert förnuft tillfånga. Gå in i studion och tala om vad ni tycker om SD:s politik. Det vinner alla – inklusive demokratin – på!

Se vidareinlägg i SvD och DN

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s