Nyhetsvärdering

På senaste tid har det funnits anledning att tänka på den störtsjö av nyheter som sköljer över oss under dygnets alla timmar, via radio, tv, tidningar, av papper och på nätet. Förr var det morgontidningen, i mitt fall en rikstidning och lokaltidningen, och så var det Ekot. Som jag minns det kom det på kvällarna vid halvsjutiden. Sedan var det nog. Och man kände sig ganska nöjd med den informationen. Var det något man riktigt väntade på kunde man gå ned och ställa sig utanför tidningens depeschkontor, där ibland viktiga meddelanden, av typen att Giffarna hade slagit Eskilstuna i någon kvalmatch till allsvenskan, stod att läsa.

Men nu duggar nyhetssändningarna tätt i både radio och tv och nättidningarna uppdateras oupphörligt. Det kan då vara svårt att välja vad som är viktigt.

När jag natten till i dag, onsdag, berättade för den till Frankrike flyktade Axel om vad som i riket sig tilldragit haver, så var det mycket om fotbollen som behandlades, liksom alla turer kring Juholt och hans förhållande till sanningen. Men är det nu detta som är det viktigaste som hänt det senaste dygnet? Kanske inte, även om jag tyckte det var väldigt roligt med segern mot Holland. Men Juholtföljetongen håller på att utvecklas till ett frosseri i något som förefaller en som osmaklig blandning av skadeglädje och det Tove Jansson kallar ”katastrofglädje”, det vill säga förväntansfullt följande av den annalkande stormen som ofta resulterar i att man nästan blir besviken över att den stormen inte sliter taken av alla husen. Hade Juholt själv inte talat så beskäftigt om sina motståndares skiftande moral i politiskt avseende och kände man inte till hans egen roll i den såpopera som ledde till att han, som nödåtgärd i brist på värdig kandidat, valdes till partiordförande, så skulle man kanske till och med kunna ha tyckt lite synd om honom. Fast det är lite svårt att förstå att en människa som skulle kunna bli vår nästa statsminister själv inte reagerar för att något är fel när statsmakterna betalar hela den lägenhet han flyttade in i och som tidigare innehafts av hans sambo – eller kulbo, som han kallade henne för under den tid efter valet då han fortfarande hävdade att de inte bodde ihop.

Men alla läsare av dessa rader känner till leda till alla turer i detta elände. Det viktigaste – eller mest allvarliga – i detta spektakel är att landets största parti är totalt blockerat. Ingen lyssnar till vad dess företrädare säger, alla vill bara höra senaste fasen i eländet. Därför vore nog det bästa, både för Juholt själv, Socialdemokraterna och regeringspartierna, om Juholt insåg att han nu mer är till skada än till gagn för Rörelsen och tar en time out, för att senare, beroende på utvecklingen, ta ställning till om han skall gå tillbaka eller avgå.

Men frågan är förstås vem som skulle vilja anställa honom.

Annonser

1 kommentar

Filed under Kultur

One response to “Nyhetsvärdering

  1. Att betrakta vad som sker på avstånd (c:a 2000 km) är mycket intressant. Visst kan jag tillgodogöra mig mycket av det som väller ut från svenska media, men ändå … jag kan inte låta mig dras med i den allmänna Juholthysterin. Men jag förstår honom när sanningen förvanskas … om det nu finns någon sanning i denna härva.
    Som sagt; sanningen är lättare att iaktta när man har distans och känslorna är av sekundär betydelse, menDaniels uppgifter om viktiga meddelanden, av typen att ”Giffarna hade slagit Eskilstuna i någon kvalmatch till allsvenskan”. Detta har aldrig hänt!
    Tänka sig; att så fort jag vänder ryggen till så är han – Daniel – där och söker förvanska verkligheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s