Money talks!?

Jag läser idagens tidningar om Etiopien och Eritrea och om de
svenskar som fastnat i två diktatorers garn.
Jesper Bengtsson, reportrar utan gränser, framtäder i SvD och låter nu lite mildare i sin kritik av Carl Bildt, samtidigt som han konstaterar att tyst diplomati inte fungerar fullt ut.
I samma tidning kommer delar av Dawit Isaaks familj till tals och menar att mediernas kampanj snarar stjälper än hjälper.
Slutligen läser jag Annika Ström –Melin i DN, som konstaterar att de forna rebelledarna i Etiopien resp. Eritrea nu fungerar som tyranner. Hon konstaterar att möjligheterna att påverka Afewerki och Zenawi är med andra ord begränsade, men en första förutsättning för framgång är att inse vilka de är.

Jag vet faktiskt inte vad det beror på att alla journalister, samtidigt vad det verkar, börjat inse att deras tidigare så tvärsäkra lösning på problemen för de utsatta svenskarna kanske inte fungerar och att en viss ödmjukhet
gentemot de som arbetar seriöst med fallen från officiellt håll inte är kompletta idioter som inte förstår och kan något.

Det ger därför kanske hopp om den samlade journalistkåren kanske börjar fokusera på de medmänskliga problemen som föreligger, än att skjuta på utrikesförvaltningen i allmänhet och dess chef i synnerhet.

P.S. Några har undrat över rubriken ”Money Talks!?” – och som ett brev på posten kom så chefredaktörernas reaktion på den kritik (SvD) som börjat sippra fram. Jag vill naturligtvis inte ifrågasätta tidningarnas uppsåt, men bara det enkla faktum att journalistik helst börjar sälja för att vara värd någonting gör att man inte kan svära sig helt fri från att i bakgrunden finns insikten om att drev eller engaemang säljer.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s