Varför skola mänskor strida?

Jag tänkte på denna trosvissa visa när jag läste Axels inlägg om det franska militärområdet och vad man kunde ha detta till.

En utmärkt idé. Det är en utveckling av min gamla käpphäst att sluta med dessa tävlingar nationer emellan om vem som skall få äran att dra sitt land till ruinens brant för att kunna anordna olympiska spel – förlägg sommarspelen till Aten och låt Lillehammer ta hand om vinterspelen. Det förra för att Grekland på något sätt har copyright på begreppet olympiad och det senare eftersom norrmännen gör sådant bäst, och vinterspelen är ju ändå ett nordiskt initiativ. På så sätt skulle eventuella nybyggnader kunna bekostas av den olympiska rörelsen och så slipper vi den ständiga kampen om det är Coca-Cola eller Pepsi som skall vara ”officiell huvudsponsor” av spelen.

Att alla krig förläggs till Frankrike har också en moralisk aspekt. varför skall inte Frankrike i någon mån få igen för att de alltid sk-t-r i alla internationella överenskommelser, må det sedan handla om handelsbojkotter mot apartheidregimens Sydafrika eller att de spränger atombomber på Muroroa eller hur det stavas och sänker Greenpeacefartyg i förbifarten. Det vore inte mer än rätt att alla krig fick föras på bortaplan (för Frankrike lär inte starta något eget krig om det måste föras på hemmaplan).

De enda som skulle kunna ha något att invända – utom möjligen en och annan fransk medborgare – skulle väl vara alla svenska fredsaktivister, som inte längre skulle kunna bli lika moraliskt indignerade över att Sverige säljer vapen, som kan tänkas komma till användning. För de förgripliga vapnen skulle då inte exporteras till potentiellt krigförande länder utan till Frankrike, där de ligger i lager för att kunna tas i bruk, när det bränner till de stridande parterna emellan. Dessa pacifistiska rörelser (som i stort sett är fullt hedervärde – det vore tveklöst bättre om inga krig alls fördes)  för ett resonemang jag aldrig har förstått. Dels utgår man ifrån att det skulle bli så väldigt mycket bättre om andra länder sålde vapnen i stället, dels att det just när det gäller vapen, kulor och krut skulle vara så mycket mer upprörande om det importerande landet använde sina vanor.

Om detta går det att prata mycket, något Axel och jag säkert kommer att göra under någon framtida promenad, och betydligt mer djupsinnigt. Men det får bli en annan gång. jag blev bara så inspirerad av Axels idé.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s