Kunden i Centrum

Vår bank är en universalbank som sätter kunden i centrum och inte enskilda produkter. Ekonomisk rådgivning ska alltid ske med utgångspunkt från kundens behov. Den ska syfta till att ge kunden den mest lämpliga produkten i bankens sortiment utan hänsyn till vad som är bäst för banken på kort sikt.
Tron på människans vilja att alltid göra sitt bästa och förmåga att fatta rätt beslut vid rätt tillfälle utgör grunden i Vår banks starka företagskultur. Vi har decentraliserat kundansvar, tar decentraliserade beslut och värdesätter självständigt tänkande.”

Ovanstående citat är hämtat från en kort beskrivning av en våra vanligaste banker. Det är allmängiltiga ord som alla våra affärsbanker säkert skulle kunna skriva under på. Samtidigt som majoriteten av föremålen för samma bankers omsorg upplever samma rader som intetsägande floskler.
Särskilt falskt upplevs säkert det lilla förrädiska och insmickrande uttrycket kunden i centrum, som om det handlade om ett sätt att uttrycka respekt för kunden.

För några år sedan hade jag (Axel) tillfälle att inför ett antal bankchefer lägga fram ovanstående bild. Min fråga var denna: Om Ni skulle placera in var bankens fokus ligger – var skulle ni lägga huvudvikten? (Observera att det fanns inga andra än ett antal chefer i lokalen – inga kunder, inga ägare, ingen personal(?) … ja, dessa chefer betraktade sig nog inte som anställd personal.)
Jag ställde frågan med anledning av att samtliga chefer tidigare, under en kafferast, formligen försökt övertrumfa varandra om just ”sitt resultat”.
Det intressanta var att samtliga, som via en ryggmärgsreflex, svarade att kunden – det var där fokus låg.
Förvånad frågade jag då varför man på grund av bankernas extremt goda resultat inte sänkte utlåningsräntorna respektive höjde inlåningsräntorna förmån för kunderna.
– Nehej! svarade då samtliga chefer och skrattade, det är ju dom vi tjänar våra pengar på!

Och nu vill herr finansminister Anders Borg att vi skall byta bank enligt SvD.
Min enkla frågan blir då … till vilken bank då?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Politik & samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s