Att tänka lateralt

Denna söndagsmorgon inbjuder inte till just någonting annat än att läsa tidningar och böcker och kanske lyssna till ett och annat radioprogram. Vädergudarna tycks ha tagit ett fast grepp om den ibland så vackra senhösten och på deras meny står bara grått och disigt väder. Men det är under sådana förutsättningar som vissa uttalanden lyser upp – i bjärt kontrast till allt annat grått och trist som förmedlas.

Igår lyssnade jag på en repris av programmet Spanarna, och då framför allt till krönikören m.m. – Johan Hakelius – som kom med ett utomordentligt förslag i bästa de Bono-anda. (För den som gömt sin Edward de Bono vill jag påminna om att han är den som skrev om lateralt tänkande på 70-talet.)

Johan Hakelius hade ett utomordentligt förslag på lönesättningen av riksdagsmän. Istället för några kollektiva regler, som man alltid kan gömma sig bakom då det går fel, föreslog han att riksdagsmännen skulle sätta sina egna löner, som de sedan fick stå för.
Jag skulle verkligen vilja se den lönelistan.
Men visst finns det svagheter med ett sådant system invänder broder Duktig. ”Antagligen skulle bara de som har råd kandidera till riksdagen.”
Javisst, men det är det som är det fina med lateralt tänkande – att det kan starta en ny process.
Ett utomordentligt tillfälle att tänka ”vidare”.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur, Lärdomar och fördomar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s