Dostojevskij och rättvisan

Han kunde han ...

Svenska Dagbladet låter rapportera denna morgon att var nionde elev som Skolinspektionen ger IG, kan läraren på elevens egna skola ge MVG.
Kanske inte så sensationellt efter alla rapporter om betygsinflationen i våra skolor. Inte särskilt sensationellt ur ett tidsperspektiv heller, om man tittar bakåt i tiden. De s.k. ”orättvisorna” i betygssättningen har alltid förekommit; alltsedan man bedömt icke objektivt mätbara ämnen. Men även insikten i naturvetenskapliga ämnen som matematik, kemi, fysik, biologi m. fl. kunde skilja sig markant. Medan vår parallellklass mest fikade eller stod i rökrutan under biologitimmarna, satt vi och utbildade oss i  citronsyracykelns mysterier, men när det kom till betygsättning så bedömdes våra kamrater i den andra klassen som om de just blivit med.kand. Kanske var det så att någon i min klass vars drömmar om en med. kand. här kom att stäckas.

Att ämnen av mer humanistisk karaktär som språk, litteratur, filosofi m. fl. skedde på ännu lösare boliner uppfattades då som naturligt. Här slog lärarens personliga tyckande igenom på ett helt annat sätt. Jag skulle härvid vilja ge ett litet exempel ur egen fatabur och beskriva en orättvisa som jag burit som en man under närmare femtio år.
Då – 1965 – läste jag mycket skönlitteratur. Inspirerad av Dostojevskijs triologi dristade jag mig att skriva en uppsats som bar titeln Min egen stad. I en mening kopierade jag till och med Fjodor Dostojevskij och lånade ett uttryck som gick ungefär … man hörde knappt vällingklockornas klang genom den oljedränkta dimman.
När jag så fick tillbaks min kria kunde jag med förvåning konstatera att läraren inte bara strukit under meningen med rött utan dessutom strukit över ordet ”oljedränkta”. Vid mitt påpekande av att jag lånat meningen från Fjodor Dostojevskijs bok Min barndom, svarade läraren helt frankt:
– Ja; men du är ingen författare!

Kanske försvann där en ytterligare en talang?

P.S. Eller kanske läraren var rätt ute. Jag tillhör nämligen den kategori som kan titulera mig som författare … men min förläggare förstår mig inte!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s