Språkpolisen talar ut

 

Jag vill redan på detta stadium be om ursäkt, för jag kommer nog att bli lite påfrestande. Men det går ganska snabbt över, och ni kan säkert hoppa en hel del, om det blir för prövande.

Men det är den av myndigheter sanktionerade misshandeln av svenska språket som höll mig vaken i natt. Jag kom nämligen att tänka på att det bland skolfolk verkar vara finare att ha skolor utan genitiv-s, vilket gör att de heter  Bolandgymnasiet i stället för Bolandsskolan. Det blir ännu stolligare, eftersom skolan ligger vid Bolandsgatan och gränsar till Bolandsskogen. Det är enfaldigt på samma sätt som när Riksantikvarieämbetet en gång ville döpa – och döpte – ett museum i Gamla Uppsala till Gamla Uppsala Historiskt Centrum. Nu lyckades vi hindra denna styggelse, som man försvarade med att så där heter museer på engelska, genom att i Upsala Nya vägra skriva namnet utan göra om det till en benämning, det nya museet i Gamla Uppsala, eller så. Till slut ledsnade de på RAÄ, och nu heter museet Gamla Uppsala museum, och jag tror faktiskt att de håller med om att det första namnet var en styggelse.

Men det är inte bara här det finns -s-lösa skolor, På Tjörn kör vi på väg till Häggvallstappen, ofta förbi skylten till Häggvallskolan, och man undrar vad det kan vara för slags kola som ligger där.

En sak till innan jag lämnar ämnet. I Uppsala har vi sedan gammalt en stadsdel som heter Luthagen. Genom stadsdelen går Luthgsleden och Luthagsesplanaden och där bor Luthagsbor. Så kommer det en ny stadsdel som kallas Stenhagen, och inget ont med det. Men då skall skolan där kallas Stenhagenskolan och jag tror att invånarna ibland kallas Stenhagenbor. Man blir så trött. Inte pratar vi om Saltsjöbadenandan utan om Saltsjöbadsandan och vi åker dit med Saltsjöbadståget, om det lever fortfarande. Anledningen till att jag gnäller om detta, förutom allmän kitslighet och trötthet, är att man skulle önska att det när det gäller skolor och andra kommunala inrättningar funnes någon namnkommitté med språkligt kunniga människor, som kunde säga ifrån när det blir för tokigt. Det finns ju det när det gäller gator och torg, varför inte när det gäller skolor och annat? I så fall hade vi kanske sluppit det otympliga namnet Uppsala Konsert & Kongress och i stället kanske rent av fått ett hus som ömsom kunde kallas Konserthuset eller Kongresshuset, alltefter i vilket sammanhang huset omnämns.

Nu har jag släppt ut lite ånga. Tack, det känns mycket bättre nu.

Annonser

En reaktion på ”Språkpolisen talar ut

  1. Vad gäller Uppsala Konsert- och Kongress och det otympliga namnet. Häromkvällen besökte jag en av de ivriga tillskyndarna av det som ömsom kallas som ovan, ömsom Musikens Hus. Det senare namnet för mina tankar till Babar och Celeste och den lilla stad där husen kunde heta så. Nåväl: tillskyndaren och hans hustru hade tröttnat på UKK och kallade platsen Konserthuset. Så gör för det mesta även UNT. Låt oss enas om det !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s