Mot bättre vetande

Denna morgon har jag ägnat åt att lyssna till ett rekommenderat TV-inslag. En god vän, vars hustru är lärare, utgöt sig över det rådande skolsystemet och förstod att jag, av min min att döma, borde ha intresse av att titta på ett program där den S-märkta krönikören i Expressen, Lotta Gröning, intervjuade författaren till boken ”Mot bättre vetande. En svensk skolhistoria”.

Författaren, Hans Albin Larsson, professor i historia vid högskolan i Kristianstad, fick här möjligheten att ge sin syn på vad som har hänt med den svenska skolan och det  utbildningskaos som råder. Det är naturligtvis fullkomligt onödigt att försöka återberätta vad som sägs utan det bästa är att avsätta en halvtimme till att titta på programmet. En bättre historieskrivning av det svenska utbildningseländet kan knappast göras.
Och kanske det bästa med allt var att han, i detta Axess-program, fick tala oemotsagd – utan alla dessa dimridåer, som våra vanligaste politiker lägger ut när de flyr fältet och sitt ansvar.

Titeln ”Mot bättre vetande” är tvetydig, men så läser jag att i Dagens Nyheter att ordet ”mot” fortfarande inte handlar om en färdriktning utan en signal att man är emot ett bättre vetande. Det handlar om lärarnas löner. Läs! och Lyssna!

Naturligtvis är det inte bara en lönefråga, som artikeln belyser, men den den är en inte oväsentlig del i den upprustning av skolan som alla talar om. Här skall alltså Kommun- och Landstingsförbundet förhandla om – ytterst–  allas vår gemensamma framtid – för elever, för lärare, liksom för hela samhället. Är det inte dags att ansvaret för skolan blir ett statligt intresse och inte för en avtalspart som endast har en parameter för ögonen – att hålla kostnaderna nere.

Lärarnas löner är inte en kostnad … Det är en investering!

Lyssna till professor Hans Albin Larsson!
http://www.axess.se/tv/player.aspx?id=2630

Läs även  ett ledarstick i DN

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Lärdomar och fördomar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s