Desinformation pågår

Syn för sägen

Det var säkert snart två veckor sedan statsminister Reinfeldt tog sig före att peka på ett förestående problem – vi lever längre i framtiden.

Vad jag minns baserade han frågan på en statistisk prognos som utsade att hälften av de barn som föds nu under 2000-talets första decennium. Som en följd av detta ville han ”lyfta frågan”, som det heter nu för tiden, och se om det är förenligt med vårt nuvarande pensionssystem. Bland annat kunde man läsa en intervju i Dagens Nyheter, där han ”skissade” och gav ”ett exempel”.
Hans enkla konstaterande var att det inte var rimligt, utan kunde tänka sig att ”man” måste höja pensionsåldern. Men nu kom det olycksaliga in i bilden. Exemplet att arbeta till 75. Observera att det var ett exempel, men inte ens det klarade läsare av artikeln av.

Här skall missuppfattas! Dj-flar!

Våra vanligaste nyhetsjournalister, som knappt kan hålla mer än ett fakta i huvudet – och om möjligt det som säljer mest – började basunera ut nyheter under temat ”Reinfeldt vill att vi skall arbeta till 75!” . (För den som är intresserad att se hur desinformation skapas kan det vara intressant att googla under rubriken Reinfeldt +höjd pensionsålder).

Intervjun publicerades den 7 februari, men fortfarande lever desinformationen vidare. Det senaste exemplet hittar jag när jag läser SvD:s sida där man pejlar opinionen. Och läser man undertexten står det att läsa att ”Omröstningen ger en bild av vad läser på SvD tycker just nu”. (Obs! min understrykning)
Och det är kanske där kärnan ligger – i ordet ”NU”.

Tänk om frågeställningen istället löd ”Skulle du vilja jobba till 75 om du lever till 100?”

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s