Stackars Ahlmark!

Jag vet inte hur jag skall uttrycka mig!

Jag trodde att vi i Sverige nått en samtalston i det offentliga livet sedan de värsta invektiven försvunnit med tokvänsterns och högerextremisternas minimering, men ack nej. Nu har det stackars folkpartiet ånyo drabbats av den gamle ledaren Per Ahlmarks förlöpningar. Han uttrycker sitt ogillande av utrikesminister Carl Bildt och kallar denne ”avskyvärd” i ett TV4-inslag.


Jag kommer ihåg att jag reagerade emot mina barns och deras generation när de under 70-talet uttryckte sitt ogillande med orden”jag hatar”. Då trodde jag att det handlade om ungdomligt oförstånd och ett depraverat språkbruk, men tydligen finns det ekon kvar av den tid som svunnit. På fullaste allvar sitter en vuxen varelse och uttrycker att han anser en annan människa vara avskyvärd. Det spelar ingen roll huruvida den utpekade personen är en minister eller någon annan , vem som helst. Ordet ”avskyvärd” kan möjligen användas om handlingar, men att använda detta omdöme om en annan människa kan man möjligen acceptera på ett demensboende där omdömet sviker. Inte i det officiella språkbruket.

Dom över död man är det enda som består!

Stackars Ahlmark!

P.S. Och att som DN rubriksätta att Ahlmark rasade mot Carl Bildt säger tyvärr en hel del om hur tidningen uppfattar det officiella språkbruket. Men det kanske finns en ledarsida.

3 reaktioner på ”Stackars Ahlmark!

  1. Ahlmarks språkbruk betr Bildt är rent frånstötande.
    Omdömeslöst, omoget. -Obs! det är en (som Ahlmark brukat underteckna div. inlägg i pressen med) ”f.d. vice statsminister” som talar på detta vis! Han borde skämmas.
    Det som händer i Ungern är skrämmande. Men sedan är det ju en annan sak hur man formulerar sig kring detta. /JvdR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s