Fy FOI!

I torsdag hörde jag på Dagens Eko ett intressant inlägg som handlade om den så kallade vapenskandalen som baseras sig på Sveriges Radios Ekoredaktions avslöjande av vad som står i ”hemliga handlingar som Ekot kommit över”.
Diskussionen denna gång var föranlåten av att  FOI gjort en JK-anmälan angående publiceringen av hemliga handlingar – på nätet, på sin egen hemsida.
Ekots chef och ansvariga utgivare Anne Lagercrantz svarade att det är olyckligt om FOI vill efterforska Ekots källor. Fy FOI – så får man inte göra!
Men det kanske inte är det, det hela handlar om, utan JK-anmälan, enligt vad jag läst i DN, beror på att FOI vill ha klarlagt om det har begåtts ett brott mot tystnadsplikten. Och det är något helt annat än den dimridå ansvariga utgivaren Anne Lagercrantz försöker lägga ut.
Och om man vill spetsa till det, så kan man ju undra vad Ekot hade gjort om samma  källa hade överlämnat handlingarna till, som det heter, ”främmande makt”?
Då hade det ju handlat om spioneri!

Som en ytterligare liten krusidull, så är det ju faktiskt så att Ekot redan spritt de hemliga handlingar ” som Ekot kommit över”!
Kanske det kommer en fortsättning – eller lägger man locket på här också?

En reaktion på ”Fy FOI!

  1. Axel, du har tyvärr totalt missuppfattat det här med ”medias” (det heter mediernas, men det är en annan diskussion) roll.
    När en privatperson, en organisation eller Samhället begår ett fel, då är det ett Allmänintresse att skriva eller på annat sätt kabla ut detta. Gör något massmedium ett fel, och detta påtalas, så grips massmedierna av kollektiv hysteri och skriker om att man försöker efterforska källa eller göra ingrepp i Yttrandefriheten. (Orden med stor bokstav är heliga begrepp, liksom Gud och förut Rörelsen.)
    Det är därför det som i utlandet kallas fjärde ståndet/makten i Sverige kallas tredje statsmakten (efter regering och riksdag). Jag undrar om det är dags att omvärdera rangordningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s