”What’s in a name?”

Rubriken syftar som den bildade läsaren vet på Juliets kända replik i Romeo and Juliet, men för alla andra läsare än just denna ensamma, bildade,  läsare vill jag påpeka att det är så det ligger till. Det som här skall avhandlas är tänkt att illustrera att det inte alltid är så som den olyckliga Juliet (eller Julia, om det föredras) säger.

Häromdagen var jag på en fest, där jag och några andra olycksbröder fick våra namn misshandlade i deltagarlistan. Jag och en talman i släkten blev kallade Sydow, utan prefixet von, vilket är en allvarlig sak. Inte för att det var ett ”von” som fallit bort (samma sak hände en person som kallades Geijerstam, utan af), utan för att det är en mänsklig rättighet att få sitt namn rättstavat. Under min tid som korrekturläsare på UNT fick jag en gång läsa en text där den intervjuade i tur och ordning benämndes Lindquist, Lindkvist och Lindqvist för att slutligen kallas Lindgren. Eftersom datorernas stavningskontroller inte kan avgöra vilken stavning av ett namn som är den riktiga – alla de nämnda namnvarianterna är ju vanligt förekommande – så blir det ofta tokigt i tidningar i dag. Och i deltagarlistor, där man inte vet hur man gör med sådana här prefix. Vi – eller rättare sagt vännen ”Geijerstam” – tillskrev då, efter konsultation med mig, arrangörerna och påtalade det hela, och de har sedan lovat bättring.

Vad kunna vi lära av detta? Just ingenting.

Själv är jag ganska härdad när det gäller felstavningar av mitt efternamn. Det är i själva verket bara n:et i von som alltid stavats rätt. Jag kan räkna upp alla fel, men det tar för lång tid och prövar eventuella kvarvarande läsares tålamod för mycket, men visst, ”von” har stavats ”fån”. (S:et har varit C och Z, y:et har varit ü och i, d:et t/th, o:et har varit å och w har ersatts av v, f och lf.) Hustrun, som har ett ännu lullulligare namn och också är van att få sitt namn felstavat och -uttalat, fick ett brev där hon familjärt hälsades ”Kära SS Von”. Vi undrade hur Posten kunde veta att det var till oss, men brevbäraren kunde följande dag svara att det var bara vi inom hans distrikt som hette något på von.

En kamrat gick under gymnasietiden så långt att han på stående fot sade sig kunna hitta på 500 varianter på mitt efternamn och, för att verkligen understryka allvaret i sitt åtagande, tillade han  att erbjudandet till och med också gällde för varianter ”som börjar med Hü”. Vi avkrävde honom bevis och han började räkna upp namn  på namn tills vi mer eller mindre handgripligen stoppade honom.

Så ni förstår kanske att detta är en känslig sak.

Jag vet inte hur jag kom att tänka på det men författaren och människan Alf Henrikson står staty i sin hemstad Huskvarna, där det står: ”Retar du upp dig på ting som är små, då är du väl inte större än så.”

3 reaktioner på ””What’s in a name?”

  1. Ja du Sydow (von); olika falla ödets lotter. På hösten 1963 stod min mamma, något undrande, och viftade med ett brev som avsänts från läroverket i Eskilstuna adresserat till Stud. Axel Slöstedt!
    Har du hört talas om freudiansk feladressering?

  2. För egen del har jag genom åren blivit luttrad när det gäller mitt namn. Ants Viirman – det kan bli mycket fel. Två exempel: under mina år i Norrbotten hade vi en kommunist i kulturnämnden (det fanns sådana på 70-talet – både kommunister och kulturnämnder) som konsekvent kallade mig Ams, en freudiansk rättelse så god som någon. Och en av de få gånger då jag har ansvarat för en bok och skrivit dess förord var bokens enda stavfel mitt namn: Anto Viirman. Man får ta sådant med jämnmod. Mer pinsamt är måhända att man ibland hör fel och tror att jag heter Ant Sviirman.

  3. Förstår att Danne Syd retar sig på felstavningar av namnet, så jag skall inte plåga honom med ytterligare varianter 😉
    Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s