Se upp! Nu kommer de – på bred front.

Så är så dags att lämna Frankrike för denna gång. Men det är faktiskt med blandade känslor denna gång. Visst handlar det om ett underbart klimat. Visst har man fantastiska råvaror. Visst har man utomordentliga viner … ja, mycket positivt finns definitivt att säga om la France … på ytan!

Men!

Igår åsåg jag ett skrämmande inslag på TV – på en kanal som,  i alla fall under presidentvalskampanjen, endast förmedlar vad som händer på den politiska arenan.
Igår var det Marine Le Pen som intog arenan.
Under hela tiden jag bevakat valkampanjen har jag aldrig lyssnat till en debatt mellan kandidaterna. Möjligen får de 10 kandidaterna utstå en förhållandevis mild utfrågning, men aldrig det förekommer en debatt där de olika kandidaternas program utsätts för tryck. Nej, hela kampanjen tycks hela tiden handla om framföra sin egen förträfflighet och sin egen politik.
Eller rent ut sagt; få utlopp för sin politiska propaganda.

Och i går var det, som sagt, Front Nationals ledare Marine Le Pen´s tur att elda sina sympatisörer, och det var nästintill otäckt. Inför en, ömsom jublande, ömsom buande – beroende på budskapet – flaggviftande folkmassa, kunde man se Marine Le Pen hetsa ut sina budskap. Det var inte några eftertänksamma tankar som förmedlades, utan hennes budskap,  om invandrare som tar fransmännens jobb, om EU som skapat den ekonomiska krisen, om vänstern som kommer att köra Frankrike i botten, utan allt handlade bara om en sak:
Je suis le seul candidates!!! … Jag är den enda kandidaten som kan rädda Frankrike …
På det; vrål från massorna , (säkert 10.000), och ivrigt viftande med hundratals tricolorer. Folkmassan rörde sig som ett agiterat hav.
Vrålet tonade av när hon så forsatte att skria ut sina budskap. Nämnde hon Sarkozy eller någon annan meningsmotståndare vid namn, så buades det. Ansatte hon  någon utvald grupp i samhället så jublades det. Och så, ibland, avbröts hennes anförande av att massorna skanderade … 
MA-rine, MA-rine, MA-rine …

Som sagt; Se upp!  Närmare 30-talets agitation kan man nog inte komma.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Politik & samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s