Hjärna? … men inget hjärta!

Någon gång på sjuttiotalet var jag och hustrun i New York. Jag minner mig idag om att vi såg på en lokal TV-kanal att men gripit en seriemördare som gick under namnet ”Son af Sam”, och som hade åtminstone sex människors liv på sitt samvete. Att han blev så uppmärksammad var att han endast gav sig på unga kvinnor och så kallade ”kärlekspar”. Men det som satt sig i minnet var en intervju i vilken man spårat en vapenhandlare som fick den enkla, men mycket journalistiska frågan:– If you sir … om ni vetat att det vapen ni sålde skulle kommit att användas för att avsluta sex människors liv – skulle ni då ha sålt vapnet till denne man, Son of Sam?

Denna fråga har jag burit på länge, men faktiskt var att den dök upp efter att ha tittat på Uppdrag gransknings reportage om TeliaSoneras verksamheter i det så kallade diktaturbältet – rester av de sönderfallna Sovjetunionen – där Telias ägarstruktur spelar en stor roll som redskap i diktaturernas kontroll av sina medborgare. Ett skakande reportage där två krafter ställs mot varandra – kapitalism i ett öppet samhälle mot kapitalism i ett slutet samhälle.
(Läs definitionen av Social Responsibility.) 

Ur detta dilemma försöker nu Teliachefen Lars Nyberg krypa ur situationen (Läs i DN) och säga att:
Vi blir självfallet också illa till mods över att de tjänster vi tillhandahåller inte bara ger möjlighet att kommunicera globalt, utan också ger risk för övergrepp mot grundläggande mänskliga rättigheter. Samtidigt måste vi vara tydliga med att det inte är telebolagen som bryter mot mänskliga rättigheter.
Däri måste man ge honom fullkomligt rätt. Det är inte telebolagen som bryter mot mänskliga rättigheter, men det hindrar naturligtvis inte att TeliaSonera har ett ansvar.

Likt vapenhandlaren i fallet ”Son of Sam” inte bröt mot några delstatslagar, att tillhandahålla vapen, så fanns i alla händelser ett ansvar för att inse att om man säljer vapen så kan de missbrukas. Följaktligen kunde den absurda frågan blivit relevant, om frågan framställts innan de sex morden begicks – och det är i den situationen TeliaSonera befinner sig nu.

Förstår inte herr Nyberg det?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s