Tillväxtens tvångströja

Magnus Bard heter en tecknare på Dagens Nyheter – en tecknare vars illustrationer går utöver det mesta i hans genre. Ibland tar han ut svängarna, men mestadels handlar det om en ganska sparsmakad  teckning, men som i gengäld skapar en djupare mening i betraktarens hjärna. Men den slitna frasen om att en bild säger mer än tusen ord passar ändå inte in – kanske snarare dess motsats. De tankar som väcks av hans bilder gör, i alla fall mig, mållös. Men i gengäld skapas nya synapskopplingar.
Betrakta nu ovanstående bild, som var införd på DN:s ledarsida fredagen den 27 april.
(Tyvärr, och av okänd anledning, ligger den inte ute på nätet utan vi får nöja oss med en inscannad bild, men för mig framstod den genast som genial i all sin enkelhet.)

Bilden återger ett antal enskilda individer som samtidigt är i starkt behov av varandras ansträngningar. Alla sticker visserligen på sin egen tröja, men tråden löper från den ena till den andre. Man kan enkelt uttrycka att det finns en röd tråd i Magnus Bard teckning – en teckning som skapar en illusion om tillväxt. Tillsammans med det mörka molnet tror jag inte man kan beskriva Europas nuvarande tillstånd bättre.

Ponera att någon tar fram en sax och klipper av garnet?
Är det inte precis det som inträffat.  Ingen vill  låna ut mer pengar till Grekland när det visat sig att landet stickat på Kejsarens nya kläder och garnet i stället försvann i andra-(s) fickor.  Men snart insåg ”den gemensamma marknaden” att man måste skarva det avklippta garnet, annars skulle garnet till deras egna stickningar också försvinna. Sagt och gjort. In med mera garn; men det verkar inte som om det räckte ändå och därför åker alla ”rumpnissar”, med den ständige ordförande Romphuy i spetsen, omkring och talar den om förlovade tillväxtens lov.
Nu måste man nu måste spinna nytt garn.
Och sedan kan man sticka vidare på ännu större tvångströjor.

Heureka!

Källor: EU, SvD, DN

P.S. Knappt efter att jag skrivit ovanstående så kan man få läsa i P J Anders Linders Söndagskrönika i SvD att  Euroländerna får inte fastna i ensidig åtstramning. Det krävs fokus på tillväxten också, säger Hollande, och där har han alldeles rätt.

Är det inte dags att inse att EU  lider av ett strukturellt problem!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ankdammen, Politik & samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s