Ständigt denne Strindberg

En biljett med detta innehåll återfanns på Kungliga Biblioteket våren 2010 instucken i ett förstagångsexemplar av författarens självbiografiska roman – En dåres försvarstal.
Enligt riksbibliotekarien sändes denna vidare till kulturminister Lena Adelsohn–Liljeroth, som därvid vidtog nödvändiga åtgärder för att uppfylla författarens sista önskan.

Någon annan trolig förklaring kan jag inte finna efter att ha upplevt första kvartalet av det så kallade Strindbergsåret. Eller är det möjligen den internationella kvinnoligan som låtit påverka kulturdepartementet. Och då måste man ju förstå att kulturdepartementet inte kan gå emot så starka krafter att man skulle delta i hyllandet av en kvinnohatare och manschauvinist. Det är naturligtvis så politiskt inkorrekt som man bara kan tänka sig.

Det är naturligtvis enkelt att raljera över hur politiker och andra hönsfåglar som flugit upp och satt sig på de högsta pinnarna för natten, men det som förvånar mig är att, som det sägs: även en blind höna kan hitta ett korn. Men ack nej! Inte ens dessa våra vänner, som arbetar i kulturens hönsgård har vare sig, vad det verkar, ork eller mod att stå upp för vårt lands kanske mest kände kulturkoryfé.
Men detta var som sagt förutsagt av jubilaren.
I företalet till Giftas kan man nämligen läsa:
Interviewaren: … herrns bok är reaktionär. Herrn som är frisinnad, gubevars, har tillåtit sig att gyckla med kvinnofrågan. Hur vågar herrn det?
Författaren: Jag medger att det fordras större mod att gyckla med det fåniga på modet, än att låta sig bäras av en konjunkturström! 

P.S. Kaj Scheuler har skrivit en vacker runa i SvD,  medan DN lever upp till sina ideal att vara lite von oben. Inte en rad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s