Tronen och den rätta tron

Jag har just läst min medvandrares inlägg om det som utspelat sig i den stora världen i dag. Han upprörs därvid över Victorias gudliga haranger, men de har sina skäl. Saker och ting har förändrats, men jag vet inte hur mycket. En god vän blev för några decennier sedan bjuden på dop hos en gemensam granne. Det vill säga dopet hölls nog i Domkyrkan, men till kaffet följde ärkebiskopen med. Han sade då, skämtsamt, något i stil med ”Som svenska kyrkans överhuvud så är det väl lämpligt att jag för barnets moder till bordet.” Min gode vän, kyrkohistoriker, kommenterade: ”Det går säkert bra, i synnerhet som Svenska kyrkans överhuvud inte är närvarande.” Då såg bispen, Sundby, tror jag det var, häpen ut och sa ”Jag trodde det var jag som var Svenska kyrkans överhuvud?” ”Ja, det stämmer,” svarade min kompis, ”näst Konungen”.

Så var det då och f-n vet om det inte är så fortfarande. För kravet på monarkens evangelisk-lutherska tro kvarstår, efter påtryckningar från Riksmarskalkämbetet (och därmed majestätet självt). Men den nu aktuella barnamodern är ju ännu ej nödgad, vad jag vet, att omfatta denna tro.

Ja, Axel, det är mycket vi inte kan förstå. Men när förståndet inte räcker till, då måste vi lita till tron. Vilken den nu är. Eller den som sitter på tronen.

Jag är bara glad att jag inte är kung och därför slipper ansvaret för detta svårskötta pastorat.

Men det finns ju viktigare saker att diskutera. Som om rätt låt gick vidare i Eurovisionsschlagerkvalifikationstävlingen, som jag just flytt ifrån på tv. Fast ryska babusjkorna såg jag, och jag hoppas de vinner.Man måste inte titta på tv, Axel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s