Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen

Prag den 27 maj 2012

Jag har varit i Prag.
Min första tanke, på plats, var: Hur skulle Europa sett ut utan två förödande krig? Och då, kanske mest fokus på det andra världskriget. Tanken väcks då man här kan beskåda en, i stort sett, intakt medeltida stad,  känd för sina  imponerande och mycket välhållna byggnader som representerar alla stilarter och epoker – från 1200-talet och framåt. Staden förskonades nämligen från de allierades bombmattor.
Min andra tanke var kanske inte lika finkulturellt  betingad, men att en halvliter kall öl kostar cirka 10 kronor, gör inte intrycket av staden sämre.
Efter fyra intensiva dagar har jag kommit underfund med att Prag säkert värt ytterligare en mässa – om inte annat för all musik som bjuds, all den goda maten, samt … den nutida historien. En historia som ständigt hålls levande men samtidigt är levande. Över allt där människor samlats och samlas, kan man känna hur luften vibrerar. Tro inte att nazismen och kommunismens fula trynen försvunnit – de har bara bytt skepnad. Man dansar och ler, samtidigt som den stora majoriteten hela tiden försöker påminna om de vansinnesregimer som man fått utstå.
Jag fick en aning om hur drabbad denna stad varit, sedan jag besökt Kommunistmuseet – ett museum där man som besökare får en skrämmande bild av hur det var i Tjeckien mellan 1945 och 1989. Men bara några kvarter därifrån pågick en miniutställning vid Vaclavplatsen med en gammal bil i centrum. Det var nämligen på dagen 70 år sedan arkitekten för ”judefrågans lösning”, tillika riksprotektorn över Böhmen-Mähren, Reinhard Heydrich, mördades. Han åkte som vanligt i en öppen Mercedes genom Prag, då två attentatsmän kastade en bomb mot bilen. Bomben missade och en häftig eldstrid vidtog, varvid Heydrich skadades så allvarligt att han senare avled. På kommunistmuseet kunde man se en bild från attentatet och nu, på Vaclavplatsen fanns den bitvis iordningställda bilen till beskådande.

Uttrycket ”Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen”, fick verkligen ett innehåll. Res till Prag!

En reaktion på ”Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s