Att vara gäst i annans hus

Axel och jag diskuterade frågan om skolavslutningar i kyrkan på vår senaste veckoavslutning och fann redan då debatten vara bisarr. Jag ids inte läsa ministerns debattinlägg – jag märker till min fasa att jag inte ens vet vem det är, men så är det med den här regeringen, ministrarna kan komma från olika partier, men de för alla moderatpolitik  – eftersom de måste. Men här är det tydligen en som vill profilera sig.

Om skolorna kommer till skolor och vill hålla avslutning, är det svårt att lagstifta om vad värden – eller hans/hennes/hens representant – skall och får säga. För det är ju i det som kallas Guds hus de samlas, och det är då konstigt om den tjänstgörande värden/prästen inte får meddela detta. Och det lustiga är ju att det inte är de som tillhör en annan religion som har problem med psalmsång och möjlig i all välmening meddelad välsignelse. De som reagerar starkast är de principfasta, som med all rätt vill ha en konfessionslös offentlig skola. Ofta är dessa benhårt ideologistyrda märkligt nog liberaler, och det är därifrån de mest bisarra ”frihetsdrivna” kraven kommer, där friheten ofta går ut på att förbjuda folk att tänka själva. Dessa bergfast troende icke-troende tror att barnen skulle ta skada om en präst, imam eller rabbin skulle välsigna deras barn om de skulle komma på besök i en kyrka, moské eller synagoga. De tilltror alltså inte sina barn förmågan att se att böner, psalmer och välsignelser är sådant som förekommer i sådana byggnader. Jag är övertygad om att en engagerad folketshusföreståndare inte skulle undvika att säga något om arbetarrörelsens välsignelser, om skolavslutningarna hölls i Folkets hus – om sådana fortfarande finns kvar och inte ”sekulariserats” till att bli kulturhus eller något annat partilöst. Men frågan är om det skulle uppröra sinnena på de mest hängivna liberalerna. Arbetarrörelsen var på något vis fridlyst, och som alla fridlysta arter blir de med tiden utrotningshotade. Och flaggorna och folkdräkterna på bilden, som jag helt olagligt knyckt från SvD-artikeln, skall de få finnas på skolavslutningarna, de är ju också traditionella? Eller skall sådant helt överlåtas till Sverigedemokraterna?

Hotet om översyn av lagstiftningen var inte så allvarligt, tycker jag nu sedan jag läst artikeln. Det är ju mer att praxis vid tillämpningen mer skall anpassas till hur det var tänkt att lagen skulle tolkas.Stollerierna står Skolverkets allt rigidare tolkningar för, inte ministern, även om han också tillhör en i riksdagen utrotningshotad skara.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ankdammen, Kultur, Politik & samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s