Tak över huvudet – eller varför – över huvud taket?

Och så är då årets verkliga pseudodebatt igång – en debatt som kröns av ett inlägg från vår civilminister. (Varför han skriver på SvD:s Brännpunktssida vet jag inte, men tydligen känner han ett behov av att gjuta fotogen på en aldrig slocknande brasa, eller kanske betraktar sig som ansvarig för skolavslutningarna i Sverige.)

Bakgrunden känner vi alla till – den svenska skolan är en ”icke- konfessionell” skola –  därom är vi alla överens, men så när det kommer till skolavslutningar så uppstår lokalbrist. Och där ligger den – kyrkan mitt i byn – och vad kan vara mer lämpligt att sunt förnuft får råda. Men ack nej! Vi har en myndighet som heter Skolverket – en myndighet som verkar mer lida av ”värk” än att vara myndighet – och har synpunkter på vad som får, och vad som inte får sägas vid skolavslutningarna. Det handlar inte om restriktivitet gentemot vissa, missionerande präster, som inte förstått vad en skolavslutning handlar om, utan om hårklyverier vad som är lämpligt att sjunga, eller vilka ord en präst må stryka ur sin vokabulär.
Men nu åter till herr civilminister och hans Brännpunktsartikel, i vilken han söker ta Skolverket i örat, men som, i övrigt, inte andas några sensationella nyheter, ändå inte kan avhålla sig från att visa vilken kraftkarl han, (och hans parti), är genom att skriva: ”Därför anser jag att vi bör överväga en översyn av lagstiftningen …

 När han nu ändå är i gång så undrar jag huruvida han inte dessutom kan överväga att lagstifta för hur SMHI i Norrköping skall förhålla sig till frågan om parasoll är ett lämpligt tak över huvudet om det börjar regna?

Tur att det finns handlingskraftiga ministrar … Gu´ske lov!

Annonser

2 reaktioner på ”Tak över huvudet – eller varför – över huvud taket?

  1. Nu när alla kan välja skola anser jag att de som vill ha en helt religionsfri skola bör leta upp en sådan och skicka dit sina ungar. Alla andra skolor bör fritt få välja om de vill ha en traditionell skolavslutning i kyrkan med allt vad därtill hör såsom predikan och psalmsång. Det skall väl inte vara så svårt att hitta en garanterat icke-konfessionell friskola, det finns ju gott om entreprenörer i den här branschen. Det var annorlunda när föräldrar inte hade flera skolor att välja bland. Numera kan ju föräldrar i princip välja vilken skola de vill i hela landet. Det är dags att låta våra skolor få ha traditionella avslutningar så att vi denna denna trista debatt inför varje skolavslutning.

  2. Varför är kyrkans folk helt plötsligt så rigida? Under resten av året är det upp till den som ska genomföra en ritual i kyrkan att bestämma över genomförandet. Bröllop, dop, konfirmation och begravningar, då är det ”kunden” som bestämmer platsen och graden av kyrklighet. Däremot blir det tvärstopp när skolan och skolverket, som kund, har en lag att ta hänsyn till. Hur folklig, modern, tillmötesgående och demokratisk är man då? Då måste kyrkans representant absolut nödvändigt utdela en välsignelse!
    Varför, vid samma tid varje år, denna enormt kraftigt växande intresse av att besöka kyrkan? Resten av året är intresset minimalt, för att inte säga obefintligt. Allt fler lämnar svenska kyrkan. Allt fler tar avstånd från kyrkans budskap och dess hanterande av vissa livsfrågor. Man tar avstånd från de som vill följa en demokratiskt fastställd lag, och sympatiserar med de troende som man i övriga sammanhang avfärdar som lite mindre vetande och flummiga.

    Som vanligt har vi i Sverige ingen förmåga att föra djupare diskussioner, inte heller finns förmågan att se frågan ur olika aspekter. En syndabock växer snabbt fram, sedan gäller det bara att hänga med den stora flocken.
    För inte kan det väl vara så att det är en perfekt ursäkt för att vädra sin inneboende främlingsfientlighet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s