Korruption – en företeelse på långt avstånd!

Så här lite på avstånd ligger Almedalen  långt bort för mig  – mentalt i alla händelser – men efter vad jag förstått så har Gotland stått i centrum för mediernas uppmärksamhet den gångna veckan.
Jag har inte haft möjligheten att följa alla turer och utspel i detalj, men har ändå förstått att Almedalsveckan kommit att utvecklas till en tummelplats, där många delar av det svenska samhället givits möjlighet att sammanstråla helt öppet – men vad som sker under ytan vette fåglarna. Det mest anmärkningsvärda för mig, som betraktar allt så här lite på avstånd är  att lyssna till  alla journalister som helt oförblommerat minglar med dem de är satta att granska. Ordet ”vänskapskorruption”  i alla dess former verkar vara ”non-existent”  och minglet  förekommer helt öppet.
Och i kulisserna smyger lobbyister som vet var och när det är dags att sätta in stötarna. Jag har just talat med en som vet hur slipstenarna skall dras. Almedalen har enligt honom, min sagesperson som jag mött här i Frankrike, kommit att skapa ett förenklat sätt att skapa kontakter mellan  politiker och deras granskare. Och han säger sig förstå tidningarna. Under ett antal trötta sommarveckor har de svårt att fylla sina nyhets-, ledar- och debattsidor och vad är då naturligare att blåsa upp den ballong som man själv är innehavare av och söka hitta de rätta uppåtvindarna. Förhoppningsvis lyfter den egna ballongen högre än konkurrenternas.
Och i den termiken arbetar min sagesman som lobbyist!

Men för att fortsatta på metaforen ballonguppstigning, så önskar jag att någon vågade sticka hål på ballongen. Någon som opartiskt kunde granska vad som egentligen händer därstädes.

Efter att just ha läst Beata Arnborgs biografi om Bang, (BarbroAlving), så inser man hur viktigt det är för en journalist att ha personliga relationer med, för dem, viktiga beslutsfattare. För att inte tala om hur viktigt det är för politiker att ha bra relationer med, för dem, viktiga journalister.
Korruption är ett begrepp som närmast förknippas med pengar – mutor, bestickning, men i sin ursprungliga betydelse betyder  det ”fördärvat tillstånd” eller ”förfall”. Och efter att ha lyssnat till min sagesman så vidimerar han att makthavare och granskare börjat komma obehagligt nära varandra.
Kanske vi snart får anledning att ifrågasätta våra  ”inbäddade journalister”. En tanke som känns oss så främmande – inte har vi korrupta journalister.

Men så här på avstånd kan man ju faktiskt undra.

P.S. Steget mellan politikernas och näringslivets ”Almedalen” är slående.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Ankdammen, Kultur, Medier, Politik & samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s