14 juillet

Katårsch juiet!
Allons enfant de la patrie!

Idag är det den 14 juli – Frankrikes nationaldag.
Min avsikt är inte att förolämpa det franska folket, men det är inte utan att detta blivit en dag för mig som lämpar sig för en viss eftertänksamhet … från min sida. Jag ställer mig frågan:
Varför har vi nationaldagar?
Jag har under närmare två veckors tid följt en av frankrikes nationalsporter – förutom rugbyn! Sporten heter velo och får sitt klimax under en månad och heter då Tour de France. I akt och mening att förena det, på den tiden, väldigt splittrade landet Frankrike – ett land med 42000 borgmästare! – skapade man ett cykellopp 1903, där avsikten var att synliggöra alla landsdelar via dåtidens medier och skapa en nation. Näst efter den franska revolutionen skulle jag vilja kalla denna tävling den mest patriotiska manifestationen som sett dagens ljus i modern tid. Alltsedan Sovjetunionens fall, med parader på Röda torget, tror jag inte något land kan uppvisa något så patriotiskt som just Tour de France. Visserligen åker presidenten nedför Champs Elysées och gör honnör för det franska försvaret och beskådar när det flanska flygvapnet sprider ticolorens färger över Paris, men ingenting går upp mot Tour de France. Här är allt FORMIDABLE! Och skulle en fransman vinna dagens etapp så lär väl klockorna stanna i Frankrike. UNE VICTOIRE REMARQUABLE!
Som sagt. I två veckor har jag matats med supelativer om det egna landet och de egna medborgarnas suveränitet, och har därvid börjat undra: Behöver dessa människor en nationaldag – dessutom!?

Vad är det vi firar, när vi firar en nationaldag?
Handlar det om en symbolisk handling för att visa omvärlden att ”vi är bättre” än alla övriga. Eller är det ett sätt att hålla den förhatliga nationalismen vid liv – och som tycks fått en nystart alltsedan Europatanken föddes.
Jag skrev igår om en manifestation för gemenskap – se den* – och tänk er en enda nationell flagga.
Men idag gäller bara en sak … bleu, blanc, rouge! Vive la France!

*P.S. Läs gårdagens blogg. Det finns ett visst sammanhang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s