There is something rotten in the States

Den oheliga alliansen

Det finns mycket positivt att säga om USA, samtidigt som där finns saker som kan få mig att undra över hur ett land som USA egentligen fungerar– detta föredöme och ledstjärna för många av 1900-talets framväxande västerländska demokratier. En är det starka religiösa inflytandet i kombination med kreationismen hos många politiska företrädare; en annan är den amerikanska etnocentrismen och den tredje är organisationens National Riffle Associations inflytande. (För den som inte konfronterats med organisationen, klicka på –Welcome to the NRA – och begrunda.)

Deras hemsida naturligtvis blev föremål för mitt intresse efter massakern i Aurora, Colorado. Jag undrar hur man kommenterar det inträffade på sin hemsida – en sådan här händelse som skakar en hel nation och hela den civiliserade världen. Men ack nej. Efter idoga studier av hemsidan hittar jag inte en enda kommentar, vilket i ock för sig inte förvånar, men som ökar insikten om hur farlig denna organisation är för ett civiliserat samhälle. All empati lyser med sin frånvaro!

– We are under attack eller, our freedom is under attack, säger en företrädare för NRA och ger en bra bild av hur man ser på våldet i USA . Vilka som är under attack framgår dock inte men via deras hemsida  förstår man att man skall kunna försvara ”sigsin familj och Amerikas Förenta Stater”. Dessa ändamål helgar naturligvis medlen och att eventuella bieffekter tar sig uttryck som de i Colorado, struntar man helt sonika i.

New York Citys borgmästare, Michael Bloomsbury,  uppmanade på fredagen de båda presidentkandidaterna Barack Obama och Mitt Romney att i detalj redogöra för sitt förhållande till amerikanernas grundlagsskyddade rätt till att bära vapen. I skuggan av den fasansfulla massakern i Aurora är inte det ett direkt ohemult krav, men det är bara konstatera, redan nu, att det är en fråga som kommer att grävas ner djupt inför höstens presidentval. Det är bara att se var sympatierna för var vapenlobbyn ligger.

President Obama kommenterade det inträffade på ett personligt plan och berättade att han skulle krama sina barn än mer denna kväll. Detta är ett typiskt amerikanskt sätt att argumentera … man vänder sig till sina åhörare och blir personlig för att visa sina väljare att man är en ”caring american”, i stället för att rakryggat erkänna att Amerika har ett problem med den fria tillgången av vapen. Men att göra det skulle antagligen vara samma sak som att kasta inhandduken i kommande val till det högsta ämbetet för världens friaste land där våldet tycks förbli det förhärskande. (Se SvD:s brännpunkt)Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s