När orättvisa skipas

Om dryga tre dagar släcks elden och det är dags att hala nationalsymbolerna – (symboler som primärt numer verkar fungera som överdragskläder.)

Men innan elden slocknat  skall allehanda floskler fortsätta att strömma emot oss via våra vanligaste medier. Det handlar om nationella orättvisor som en centimeter hit eller tvåtusendelar dit. (Å andra sidan bör det väl jämna ut sig eftersom det i logikens namn finnas personer som haft tusendelarna på sin sida).
Men i Sverige kommer OS antagligen att minnas  som Orättvisa Spelen – där skador, snuvor och annat elände gjort att våra hjältar inte kunnat prestera som de vill. Men så när det kommer till vissa grenar så visar det sig att det inte bara handlar om sedvanliga orättvisor, utan det visar sig att även ”makterna” tycks vara emot de svenske. Och då speciellt inom två grenar där orättvisorna tycks vara herkuliska.

Den första handlar om något som man skulle kunna uppfatta som brottning.
Jag har inte sett en brottningsmatch sedan man rev Bygget i Eskilstuna. Det var på den tiden  en match pågick tills  att någon av kombattanterna låg på rygg. Men som allt annat har den ädla idrottsgren (ur)-artat sig till att likna något som mer för tankarna till asaguden Tor, då han försökte lyfta en katt, som visar sig vara Midgårdsormen  och brottas med Utgårdalokes gamla fostermor, Elle, som är liktydig med ålderdomen, än att handla om grekisk-romersk brottning.

OS-brottare

Två herrar i olikfärgade trikåer försöker rubba cirklarna för varandra under 90 sekunder. Därefter vidtar 30 sekunder av grotesk (inte grekisk-romersk) lek, där en underställd kryper omkring med sin motståndare på ryggen. Rörelsen iakttas noga av ett antal herrar från ett grodperspektiv(sic!) och bedöms. När denna övning pågått under två ronder blir det lottdragning i den sista perioden, samtidigt som andra roar sig med att kasta in små fyrkanter på mattan.

Den andra grenen kan jag knappt stava till.
Det handlar om två stridstuppar som skall försöka sparka ihjäl varandra, men hindras av diverse skydd, som skulle göra gubbarna i  Star Wars gröna av avund. Och för att minska oron för att någon sparkar bakut så är skydden kopplade till elektronik som bedömer hur livsfarlig sparken kan vara. Högsta poäng utdelas till den som kan sparka mest mot huvudet. Det hela verkar huvudlöst – och bissart.

Men tokerierna dyker ju bara upp med olympisk periodicitet, så man får väl stå ut.

Se SvD men även DN

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s